Sätt ugnen på 175 C och spänn fast ett pappen i botten av en springform (24 cm diameter).
Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan.
Mät upp alla torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt ägg och mjölk i chokladsmeten och häll de våta ingredienserna över det torra i bunken. Blanda väl.
Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter, tills kakan är bakad i kanterna och nästan klar i mitten.
Jämna till kakan i formen med en sked så att den är platt. Låt svalna.
Mousse
Koka upp 1 dl av vispgrädden och häll det över chokladen som du brytit i bitar.
Tillsätt smöret och rör tills allt smält ihop.
Förbered gelatinpulvret enligt förpackningen (se anteckningarna nedan) och rör ner det i chokladsmeten.
Vispa resterande 4 dl grädde toppigt, men inte för hårt.
Vänd ner grädden litet i taget i chokladsmeten.
Häll moussen över chokladbottnen, jämna till ytan och ställ kakan i kylskåpet i en timme, sedan i frysen i minst 6 timmar.
Glaze
Rör ihop grädde, socker och kakao i en kastrull och låt koka upp.
Häll blandningen genom en sil för att ta bort eventuella klumpar.
Förbered gelatinet enligt förpackningen (se anteckningar nedan) och rör ner det i sen silade blandningen.
Häll upp glazen i en liten kanna och ställ i kylen tills den svalnat - detta tar minst 30 minuter. Undvik att röra om, bara skaka den lätt nu och då.
Ta moussekakan ur frysen och lossa den från formen. Ställ kakan på en uppochnervänd bunke som i sin tur står i en stor pajform eller annat som kan fånga upp överbliven glaze.
Häll chokladglazen jämnt över kakan och lägg den sedan på ett tårtfat.
Låt tårtan tina i kylskåp fram till servering, 5-6 timmar.