Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Skriv ut
Glutenfritt surdegsbröd
Detta goda lantbröd med glutenfri surdeg har fått jäsa riktigt länge innan det gräddats. Degen räcker till ett stort bröd, men du kan också göra två mindre.
Spara på pinterest
Receptkreatör
Malin Vesterback
Ingredients
Dag 1
3
dl
rismjöl
1
dl
hirsflingor
1
dl
durramjöl
2
tsk salt
2
dl
surdeg
bubblig och aktiv
4
dl
vatten
0,5
dl
olivolja
1
msk
honung
Dag 2
1
st
ägg
1
dl
rismjöl
2
msk
psylliumpulver
fiberhusk
1
tsk
bikarbonat
Utbakning
Rismjöl till utbakning
Instructions
Dag 1
Blanda rismjöl, hirsflingor, durramjöl och salt i en stor skål.
Gör en grop i mitten och tillsätt surdeg, vatten, olja och honung i den. Rör om tills allt är väl blandat.
Låt fördegen stå framme i rumstemperatur i ett dygn.
Dag 2
Rör ner ett ägg i fördegen.
Blanda rismjöl med psylliumpulver och bikarbonat och rör ned.
Låt degen vila en halvtimme.
Baka ut degen på mjölad bänk (använd rismjöl - så mycket som behövs för att brödet ej ska klibba).
Forma degen till ett runt bröd och lägg det på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också göra två mindre bröd eller 3 st baguetter.
Värm ugnen till 225 C. Brödet jäser en stund på spisen bara så länge ugnen blir varm. Gör några vackra snitt i ytan med en vass kniv.
Grädda brödet i en timme (30 minuter för mindre bröd). Kontrollera med en kniv att brödet det inte är degigt i mitten, isf. grädda längre.