Det kan först verka svårt att baka naturligt glutenfria sockermunkar – håller de ens ihop? Men med detta recept går det enkelt och smidigt! Du kan använda degen för att göra munkringar eller göra små bollar som du fyller med sylt när de svalnat.

Glutenfria sockermunkar
Du behöver:
- 4 dl mjölk
- 50 g smör
- 25 g jäst
- stött kardemumma efter smak
- 100 g strösocker
- 1 msk psylliumpulver (fiberhusk)
- 3 msk pofiber
- 150 g rismjöl
- 100 g kokosmjöl
- 50 g mandelmjöl
- 2 tsk guarkärnmjöl, ekologiskt (kan uteslutas)
- 1 ägg
- neutral kokosolja till fritering
Gör så här:
- Smält smöret och värm mjölken fingerljum.
- Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen.
- Tillsätt kardemumma, socker, psyllium och pofiber och rör om.
- Mät upp mjölsorterna i en skål och arbeta ner dem i degen under omrörning.
- Efter en stunds knådning knäcker du ner ett ägg och arbetar in det väl i degen. När du är klar borde du ha en deg som ser ut som den på bilden nedan.
- Låt degen jäsa på ett varmt och gosigt ställe i minst en halvtimme.


7. När degen jäst klart är det dags för utbakning.
8. Häll upp en hög med rismjöl på ett skärbräde och knåda in det i degen så att den inte klibbar så mycket. Formar sedan munkringar av degen.
På bilden nedan ser du munkringar som fått jäsa till sig en stund under en bakhandduk.

9. Dags för fritering! Kokosolja tål höga temperaturer och ger goda bakverk. Använd en neutral kokosolja så att kokossmaken inte tar överhanden. För att hushålla med oljan (som är dyrare än kokosfett) kan du använda en liten kastrull och fritera en munk i taget.

10. Hetta upp oljan och ställ på medelvärme. Provtesta med en degboll först att oljan är tillräckligt varm.
11. Vänd munkarna när ena sidan fått färg och ta upp dem med en hålslev. 12. Låt munkarna svalna och rinna av på en bricka med hushållspapper Vänd munkarna i strösocker och servera.
Du kan givetvis fritera med vilken olja du vill och göra flera på en gång i större kastrull.
Lycka till!