Dessa glutenfria semlor har bakats på naturligt glutenfria mjölsorter; ris-, kokos- och potatismjöl.
Glutenfria semlor (och andra bullar) kan kännas lite stumma följande dag.
Ett tips är att inte fylla så många bullar i gången och fylla dem vartefter istället.
Då det vankas fika brukar jag ta fram så många bullar som behövs och värma dem i mikron ca 10 sekunder så att de mjuknar något och känns ”nybakade”. Sen skär jag av hattarna i vanlig ordning och fyller dem direkt före servering. Lika goda som nybakade. Detta gäller ju också för helt vanliga vetebullar, gårdagens är alltid lite torrare.
Malin, receptskapare
Glutenfria semlor
Naturligt glutenfria semlor utan vetestärkelse eller mix.
Spara på pinterest
Portioner 16 st
Ingredienser
Deg
- 100 g Smör
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 tsk kardemummakärnor stött
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk havssalt
- 2 msk psylliumpulver fiberhusk
- 2 st ägg
- 3 dl potatismjöl
- 2 dl rismjöl risenta
- 2 dl kokosmjöl risenta
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk guarkärnmjöl eller xantan
Dekoration
- 1 ägg till pensling
- 0,5 dl pärlsocker
Instruktioner
- Degspad: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degspadet tills fingerljumt, häll sedan över det i en bunke.
- Smula ner jästen och rör ut den i degspadet. Tillsätt sedan kardemumma, socker, salt och psyllium och låt spadet vila i 10 minuter. Det kan vara bra att röra med en handvisp i detta skede för att få jästen och psylliumet att lösa upp sig jämnt innan du fortsätter blanda med hushållsassistenten eller elvispens degkrokar (som blandar långsammare).
- Tillsätt äggen i spadet.
- Blanda torra ingredienser; potatismjöl, rismjöl, kokosmjöl, bakpulver och guarkärnmjöl i en skål.
- Börja köra degen i assistenten, eller för hand, och tillsätt torra ingredienserna. Arbeta degen i ett par minuter tills den är väl blandad. Använder du assistenten kan du behöva stanna ibland för att röra ner degen från skålens kanter.
- Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl i detta skedet och arbeta degen litet till.
- Strö litet rismjöl över degens yta och platta till den något. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa/svälla i 1 timme på varm plats.
- Sätt ugnen på 200 C.
- Ta lite rismjöl på händerna och forma 16 bullar av degen (blir 2 små plåtar för mig). Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ingen andra jäsning behövs).
- Grädda bullarna 1 plåt i taget ca 12-15 minuter, tills de fått färg. Låt svalna innan du skär toppen av dem och fyller dem med mandelmassa/sylt och vispad grädde.
- Förvara i plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa.
1 kommentar
Är det samma mängd xantangummi som guarkärnmjöl, om man vill byta?