• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
Glutenfria bullar

Glutenfria semlor utan vetestärkelse

av Malin Vesterback 11 oktober, 2019

Dessa glutenfria semlor har bakats på naturligt glutenfria mjölsorter; ris-, kokos- och potatismjöl.

Glutenfria semlor (och andra bullar) kan kännas lite stumma följande dag.
Ett tips är att inte fylla så många bullar i gången och fylla dem vartefter istället.

Då det vankas fika brukar jag ta fram så många bullar som behövs och värma dem i mikron ca 10 sekunder så att de mjuknar något och känns ”nybakade”. Sen skär jag av hattarna i vanlig ordning och fyller dem direkt före servering. Lika goda som nybakade. Detta gäller ju också för helt vanliga vetebullar, gårdagens är alltid lite torrare.

Malin, receptskapare

Glutenfria semlor utan vetestärkelse, nybakade
För extra snygga semlor – kapa inte av hatten rakt av utan gör två sneda snitt från var sida istället. Spritsa grädden med stjärntyll.
Skriv ut

Glutenfria semlor

Naturligt glutenfria semlor utan vetestärkelse eller mix.
Spara på pinterest
Portioner 16 st

Ingredienser

Deg

  • 100 g Smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 tsk kardemummakärnor stött
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk havssalt
  • 2 msk psylliumpulver fiberhusk
  • 2 st ägg
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 dl rismjöl risenta
  • 2 dl kokosmjöl risenta
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk guarkärnmjöl eller xantan

Dekoration

  • 1 ägg till pensling
  • 0,5 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Degspad: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degspadet tills fingerljumt, häll sedan över det i en bunke.
  • Smula ner jästen och rör ut den i degspadet. Tillsätt sedan kardemumma, socker, salt och psyllium och låt spadet vila i 10 minuter. Det kan vara bra att röra med en handvisp i detta skede för att få jästen och psylliumet att lösa upp sig jämnt innan du fortsätter blanda med hushållsassistenten eller elvispens degkrokar (som blandar långsammare).
  • Tillsätt äggen i spadet.
  • Blanda torra ingredienser; potatismjöl, rismjöl, kokosmjöl, bakpulver och guarkärnmjöl i en skål.
  • Börja köra degen i assistenten, eller för hand, och tillsätt torra ingredienserna. Arbeta degen i ett par minuter tills den är väl blandad. Använder du assistenten kan du behöva stanna ibland för att röra ner degen från skålens kanter.
  • Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl i detta skedet och arbeta degen litet till.
  • Strö litet rismjöl över degens yta och platta till den något. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa/svälla i 1 timme på varm plats.
  • Sätt ugnen på 200 C.
  • Ta lite rismjöl på händerna och forma 16 bullar av degen (blir 2 små plåtar för mig). Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ingen andra jäsning behövs).
  • Grädda bullarna 1 plåt i taget ca 12-15 minuter, tills de fått färg. Låt svalna innan du skär toppen av dem och fyller dem med mandelmassa/sylt och vispad grädde.
  • Förvara i plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa.
semlor
1 kommentar
1
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Gräddig laxsoppa med räkor
nästa inlägg
Så här enkelt gör du egen mandelmassa

Fler recept att pröva

Snabba glutenfria bullar utan jäst: chokladbollsbullar

21 maj, 2020

Glutenfria saffransbullar med choklad och hasselnötter

2 december, 2019

Lyckas med glutenfria kanelbullar

20 november, 2019

Baka snabba och goda glutenfria bullar utan jäst

18 oktober, 2019

1 kommentar

Christina 1 februari, 2021 - 08:10

Är det samma mängd xantangummi som guarkärnmjöl, om man vill byta?

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt