Dessa glutenfria semlor har bakats på naturligt glutenfria mjölsorter; ris-, kokos- och potatismjöl.
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/10/semlor1_web-696x1024.jpg)
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/10/bakasemlor1_web.jpg)
Glutenfria semlor (och andra bullar) kan kännas lite stumma följande dag.
Ett tips är att inte fylla så många bullar i gången och fylla dem vartefter istället.
Då det vankas fika brukar jag ta fram så många bullar som behövs och värma dem i mikron ca 10 sekunder så att de mjuknar något och känns ”nybakade”. Sen skär jag av hattarna i vanlig ordning och fyller dem direkt före servering. Lika goda som nybakade. Detta gäller ju också för helt vanliga vetebullar, gårdagens är alltid lite torrare.
Malin, receptskapare
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/10/semlor2_web.jpg)
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/10/semlor3_web.jpg)
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2019/02/fastlagsbullar19_2blogg-768x512.jpg)
Glutenfria semlor
Naturligt glutenfria semlor utan vetestärkelse eller mix.
Spara på pinterest
Portioner 16 st
Ingredienser
Deg
- 100 g Smör
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 tsk kardemummakärnor stött
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk havssalt
- 2 msk psylliumpulver fiberhusk
- 2 st ägg
- 3 dl potatismjöl
- 2 dl rismjöl risenta
- 2 dl kokosmjöl risenta
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk guarkärnmjöl eller xantan
Dekoration
- 1 ägg till pensling
- 0,5 dl pärlsocker
Instruktioner
- Degspad: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degspadet tills fingerljumt, häll sedan över det i en bunke.
- Smula ner jästen och rör ut den i degspadet. Tillsätt sedan kardemumma, socker, salt och psyllium och låt spadet vila i 10 minuter. Det kan vara bra att röra med en handvisp i detta skede för att få jästen och psylliumet att lösa upp sig jämnt innan du fortsätter blanda med hushållsassistenten eller elvispens degkrokar (som blandar långsammare).
- Tillsätt äggen i spadet.
- Blanda torra ingredienser; potatismjöl, rismjöl, kokosmjöl, bakpulver och guarkärnmjöl i en skål.
- Börja köra degen i assistenten, eller för hand, och tillsätt torra ingredienserna. Arbeta degen i ett par minuter tills den är väl blandad. Använder du assistenten kan du behöva stanna ibland för att röra ner degen från skålens kanter.
- Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl i detta skedet och arbeta degen litet till.
- Strö litet rismjöl över degens yta och platta till den något. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa/svälla i 1 timme på varm plats.
- Sätt ugnen på 200 C.
- Ta lite rismjöl på händerna och forma 16 bullar av degen (blir 2 små plåtar för mig). Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ingen andra jäsning behövs).
- Grädda bullarna 1 plåt i taget ca 12-15 minuter, tills de fått färg. Låt svalna innan du skär toppen av dem och fyller dem med mandelmassa/sylt och vispad grädde.
- Förvara i plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa.
1 kommentar
Är det samma mängd xantangummi som guarkärnmjöl, om man vill byta?