När du en gång börjat baka dessa glutenfria bullar utan jäst kommer du aldrig att bemöda dig med några invecklade glutenfria bulldegar längre. Du behöver inte vänta, inte knåda eller kavla någonting. Bara rör ihop, fyll och grädda. Smart, eller hur?
Glutenfria bullar utan jäst – det populäraste receptet på Baka & Laga Glutenfritt!
Dessa chokladbollsbullar är en ny variant av Snabba glutenfria smörbullar – det populäraste receptet på denna sida. De bullarna bakas till typiska smörbullar.
Den här gången har bulldegen gjorts på mjölk istället för yoghurt och istället för ”bara” smör består fyllningen av chokladbollssmet. Resultatet blir som en kokosboll, bulle och muffins i ett!
Så himla gott till eftermiddagsfikat…
Chokladbollssmet (eller kokosbollssmet) blir överraskande gott som fyllning i bullar och den går att baka av i ugnen utan problem.
Obs! Fyllningen i detta recept blir något i överkant, så räkna med att allt inte går åt till bullarna.
Lycka till med bakningen!
Glutenfria chokladbollsbullar – så här gör du dem:
GLUTENFRIA CHOKLADBOLLSBULLAR
Equipment
- bullformar
Ingredienser
Fyllning:
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakaopulver
- 1 dl kokosflingor
- 3 dl havremjöl glutenfritt
- 1 tsk snabbkaffe
- 3 msk hett vatten
Bulldeg:
- 1,5 dl kokosfibermjöl urtekram
- 1,5 dl potatismjöl
- 1 msk psylliumpulver
- 1 dl pofiber
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemumma malen
- 50 g smör
- 3 dl mjölk
Till pensling:
- 1 st ägg uppvispat
- pärlsocker
Instruktioner
Fyllning
- Börja med fyllningen; skär smöret i tärningar och lägg i en skål.
- Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, kokosflingor och havremjöl.
- Mät upp kaffet i en mugg och häll över kokhett vatten.
- Häll kaffet över ingredienserna i skålen och rör om tills väl blandat.
- Ställ i kylen medan du gör bulldegen.
Bulldeg:
- Sätt ugnen på 200 C.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Smält smöret och blanda ner det i skålen växelvis med mjölken.
- Arbeta ingredienserna tills du fått en slät deg.
- Gör 12 bollar av degen och lägg dem i 12 st bullformar på en plåt.
- Gör en djup grop i varje bulle (ett kaffemått fungerar bra) och fyll gropen med fyllning.
- Pensla bulalrna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i 12-15 minuter tills bullarna fått litet färg.
- Servera bullarna nygräddade. Förvara sedan i en plastpåse eller burk med tättslutande lock.
Recept & foto: Malin Vesterback