Glutenfria saffransbullar med choklad och hasselnötter

Visste du att glutenfria saffransbullar inte behöver lika mycket jäst som vetebullarna och heller inte lika mycket saffran? Glutenfri deg är mindre till volymen och jäsningen av naturliga skäl mindre (det hjälper alltså inte att tillsätta ännu mer jäst).

Ett annat tips för att lyckas med glutenfria saffransbullar är att göra en riktig god fyllning. Till detta rekommenderas smör, farinsocker, choklad och nötter.

Ja. Lyxigare och godare julbullar får man leta efter.

Glutenfria saffransbullar – formade som hjärtan
Glutenfria saffransbullar – degen vid utbakning

Receptet baserar sig på dessa naturligt glutenfria kanelbullar. Testa dem gärna med olika fyllningar och smaksättningar!

Skriv ut

Glutenfria saffransbullar med choklad och hasselnötter

Ljuvligt goda saffransbullar med läcker fyllning av choklad och hasselnötter. Godare julbullar får man leta efter!
Spara på pinterest
Portioner 16 st
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 1 ark saffran
  • 2 msk psylliumpulver fiberhusk
  • 200 g rismjöl ljust
  • 100 g potatismjöl
  • 50 g kokosmjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 2 tsk tsk guarkärnmjöl eller xanthanpulver kan uteslutas
  • 1 ark torrjäst 12 g
  • 150 g smör rumstempererat, i tärningar
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 200 g smör
  • 1 dl farinsocker

Utbakning

  • 2 dl rismjöl till utbakningen
  • 50 g bakningschoklad
  • hackade hasselnötter

Instruktioner

  • Värm upp mjölken till 40 C, något varmare än fingerljumt. Rör ner saffran.
  • Tillsätt socker och psyllium. Låt blandningen svälla i en kvart. Tillsätt sedan ägget.
  • Mät upp alla torra ingredienser i en skål och tillsätt det i degspadet. Börja arbeta degen i hushållsmaskin med degkrok.
  • Klicka ner det mjuka smöret under tiden som degen knådas i maskinen.
  • Bearbeta degen ytterligare en stund så att allt blandas väl, tillsätt 1 dl rismjöl på slutet för att få degen att släppa från degbunkens kanter.
  • Låt degen jäsa i en halvtimme på en varm plats under bakduk.
  • Fyllning och utbakning
  • Rör ihop smör och socker till en kräm.
  • Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord, jag använder en blandning av potatismjöl och rismjöl.
  • Kavla ut degen till en rektangel. Bred på krämen och strö sedan på hackad choklad och hasselnötter. Rulla ihop degen som en rulltårta (vill du göra hjärtformade bullar som på bilden; läs anteckningarna nedan).
  • Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg varje skiva med snittytan uppåt i en pappersform. Platta ut "stubbarna" något med händerna till platta bullar. Nyp ihop skarven med resten av degen så att bullen hålls ihop.
  • Sätt ugnen på 225 C. Placera ut bullarna på plåtar, låt jäsa i 15 minuter (så länge ugnen blir varm).
  • Grädda på 225 C i 10 minuter.

Anteckning

Hjärtformade bullar:
Efter att du brett på fyllningen; rulla degen från båda långsidorna in så att degen möts i mitten. Skär degen i 2 cm tjocka skivor och forma bullar som hjärtan istället för snurror. Grädda som vanligt.
KategorierAdvent Fika Vinter

Kommentera