När det kommer till att baka glutenfritt bröd är det ofta en god idé att satsa på långjäsning. Degen hinner utveckla smak och karaktär, fibrerna bildar en robustare massa och brödet blir helt enkelt godare.
Så här bakar du glutenfri kavring
Det här receptet på glutenfri kavring med tranbär ger ett söt-syrligt bröd. Det gräddas i form, för att det är enklast, men du kan även baka ut det till ett eller två mindre bröd direkt på plåt. Lägg då till ca 1 dl durramjöl till utbakning så att det blir enklare att knåda. Knåda in allt mjöl i brödet så att det inte längre fastnar på händerna. Degen är saftig så du behöver inte vara rädd för att för mycket mjöl vid utbakningen ska göra brödet torrt.

Variationer i receptet
Degen är en grunddeg, så den går bra att baka ut till frallor eller som ett långpannebröd. Det är tiden i ugnen som behöver justeras.
- Ingredienserna kan du byta ut till liknande sorter. Vill du inte ha så många mjölsorter att hålla reda på kan du baka på enbart durra – teff är med för den mörka färgens skull.
- Tapiokastärkelse har bäst bakningsegenskaper av alla stärkelser, men majsstärkelse och potatismjöl går också bra.
- Tranbär kan bytas till russin eller torkad frukt
- Nötter kan uteslutas
- Mindre sött bröd – ta bort sirapen. En del vill hellre använda oraffinerade sötningar och då går agave, honung eller lönnsirap bra. Åter igen, mörk sirap bidrar till färgen.
Lycka till med brödet och berätta gärna hur det blev för dig.

Glutenfri kavring med tranbär och nötter
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 msk psylliumpulver
- 1 dl boveteflingor
- 2 dl teffmjöl
- 3 dl durramjöl
- 1 dl tapiokastärkelse
- 1 dl linfrön
- 1 dl blandade nötter
- 2 dl tranbär frysta, tinade
- 1 ägg
Instruktioner
- På kvällen: Rör ut jästen vatten. Tillsätt sirap och salt i degspadet.
- Blanda torra ingredienserna; psyllium, boveteflingor, teffmjöl, durramjöl och tapiokastärkelse i en skål. Vänd ner dem i degspadet under omrörning.
- Rör slutligen ner linfrön, nötter och bär samt ett ägg.
- Blanda väl, degen borde ha en konsistens av tjock gröt.
- Plasta in degen och låt den kalljäsa i kylskåpet över natten.
- Följande morgon: Ta fram degen ur kylen och lägg på ugnen på 200 C.
- Klä en brödform (1,5 l) med bakplåtspapper och klicka ut degen i den.
- Släta till ytan och strö över lite durramjöl.
- Grädda brödet i 45 min i mittersta delen av ugnen.
- Lyft försiktigt brödet ur formen (med hjälp av pappret) och lägg det på en plåt.
- Lossa pappret från brödets sidor och lägg in det i ugnen igen i 10 minuter (för bättre hållbarhet och hårdare skorpa).
- Låt brödet svalna helt innan du skär det i skivor.