Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt recept

Att tillsätta potatis i glutenfria frallor är inget nytt – men har du testat sötpotatis? Du får en vackert gul och saftig deg som smakar gott och mättar bra.

Om du vill göra omändringar i receptet går det bra att byta ut mjöl mot andra glutenfria sorter. Huvudsaken att degen tar ihop sig när du blandar. Glutenfritt mjöl binder vätska olika så du får experimentera dig fram till rätt mängd. Känns degen lös vid utbakning tillsätter du bara mer rismjöl tills degen känns smidig i händerna (bröden blir inte torra av det).

Grädda frallorna på hög värme och låt dem få ordentligt med färg. Hellre lite för länge i ugnen än för kort tid. Degen är mycket saftig så du behöver inte oroa dig för att de blir torra.

Låt frallorna svalna helt innan du serverar dem.

  • Mejerifritt: Byt smör mot kokosolja, baka på vatten.
  • För degiga? Tillsätt 1 ägg i smeten nästa gång.
  • Uteslut havre: Ta mer av majsmjöl och rismjöl.

Lycka till med bakningen!

Recept: Glutenfria frallor med sötpotatismos

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Glutenfria frallor med sötpotatis

Malin Vesterback
De här bröden får sin saftighet och färg från kokt och mosad batat! Degen kan också bakas ut i en bakplåt och sedan skäras i rutor.
Måltid Frukost, Mellanmål
Kök glutenfritt
Portioner 12 st

Ingredienser
  

  • 1 st sötpotatis ca 400 g
  • 50 g smör
  • 5 dl ljummet vatten eller mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk psylliumpulver
  • 100 g majsmjöl
  • 100 g glutenfritt havremjöl
  • 100 g rismjöl
  • 0,5 dl pofiber semper
  • ca 2 dl rismjöl till utbakning

Instruktioner
 

  • Koka sötpotatisen mjuk i kokande vatten eller i ugnen.
  • Mosa den mjuka sötpotatisen i en bunke tillsammans med smöret.
  • Mät upp ljummet vatten i en bunke och rör ner jästen.
  • Vispa ner salt, farinsocker och psyllium i spadet, samt mosad sötpotatis.
  • Mät upp majsmjöl, havremjöl, rismjöl och pofiber i en skål.
  • Tillsätt mjölsorterna i potatisblandningen.
  • Arbeta degen med kraftiga tag i en minut. Platsa in bunken och låt jäsa i 45 min.
  • Sätt ugnen på 200 C.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in rismjöl i degen. Degen ska bli formbar och inte kännas klibbig på ytan.
  • Forma degen till 12 st frallor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda bröden i 15 minuter, eller tills de fått fin färg.
  • Låt svalna helt innan du skär upp dem.
Keyword sötpotatis

Fler recept på glutenfritt bröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.