Glutenfritt tunnbröd i stekpanna

Annons för kokbok & Adlibris

För dig som gillar rullade tunnbrödsmackor, men kämpar med att hitta ett gott glutenfritt substitut, är det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna ett grundrecept att lägga på minnet.

 

Receptet är ur e-boken Lyckas med Glutenfritt bröd av Malin Vesterback.

 

 

Tips för att lyckas med glutenfria tunnbröd

 

Hälften-hälften-metoden:
När du förbereder degspadet kan du göra det riktigt enkelt för dig genom att först hetta upp vatten i vattenkokare och blanda det med kall mjölk (50/50). På så sätt får du perfekt temperatur direkt. En blandning av mjölk och vatten blir ett bra spad - men du kan givetvis välja att bara använda mjölk eller bara vatten om du hellre vill det. Överlag ger degar på vatten ett hårdare bröd medan mjölk gör dem mjukare.

 

Stek bröden på het värme i torr panna - gärna gjutjärn som tål högre värme. Du kan också testa att baka dem ute i naturen på stekhäll, eller på en pizzasten på grillen.

 

Kom ihåg att plasta in bröden så fort de svalnat - annars riskerar du att glömma fram dem. Efter en natt på köksbänken är de torra och hårda.

 

Recept: Enkla glutenfria tunnbröd

 

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

 


 

8 bröd

 

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten, hett
  • 0,5 tsk salt
  • ¼ pkt färsk jäst (ca 12g)
  • 2 msk psylliumpulver
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 2 msk sesamfrön eller linfrön

 

Instruktioner:

 

  1. Blanda kall mjölk med hett vatten.
  2. Tillsätt salt.
  3. Kontrollera att blandningen är fingerljum
    och smula därefter ner jästen. Rör om tills
    jästen upplöst sig helt.
  4. Blanda psyllium, majsmjöl, rismjöl och frön i
    en skål och vänd ner i degspadet.
  5. Arbeta degen för hand med en slev tills allt
    är väl blandat. Efter ett par minuter börjar psylliumet
    svälla och degen blir fastare.
  6. Låt smeten stå och svälla/jäsa i 30 minuter.
  7. Baka ut degen i rismjöl. Använd så mycket
    mjöl du behöver för att det inte ska kladda på
    fingrarna eller fastna på bordet.
  8. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till tunna,
    runda bröd.
  9. Värm en stekpanna (helst i gjutjärn) och
    stek bröden på hög värme på båda sidor. De är
    klara när de fått färg.
  10. Förvara de varma bröden invirade i en
    bakduk så hålls de mjuka. När de har svalnat
    kan du förvara dem i en plastpåse.

 


 

Receptet är hämtat ur boken "Lyckas med glutenfritt bröd" (2019) av Malin Vesterback. Du kan ladda ner den här

 

Lyckas med glutenfritt bröd |

 


 

Fler glutenfria brödrecept att baka:

 

 

Glutenfritt bröd med dadlar

 

Alla glutenfria brödrecept

KategorierMellanmål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.