För dig som gillar rullade tunnbrödsmackor, men kämpar med att hitta ett gott glutenfritt substitut, är det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna ett grundrecept att lägga på minnet.

Tips för att lyckas med glutenfria tunnbröd
Hälften-hälften-metoden:
När du förbereder degspadet kan du göra det riktigt enkelt för dig genom att först hetta upp vatten i vattenkokare och blanda det med kall mjölk (50/50). På så sätt får du perfekt temperatur direkt. En blandning av mjölk och vatten blir ett bra spad – men du kan givetvis välja att bara använda mjölk eller bara vatten om du hellre vill det. Överlag ger degar på vatten ett hårdare bröd medan mjölk gör dem mjukare.
Stek bröden på het värme i torr panna – gärna gjutjärn som tål högre värme. Du kan också testa att baka dem ute i naturen på stekhäll, eller på en pizzasten på grillen.
Kom ihåg att plasta in bröden så fort de svalnat – annars riskerar du att glömma fram dem. Efter en natt på köksbänken är de torra och hårda.
Recept: Enkla glutenfria tunnbröd
8 bröd
- 2 dl mjölk
- 2 dl vatten, hett
- 0,5 tsk salt
- ¼ pkt färsk jäst (ca 12g)
- 2 msk psylliumpulver
- 1 dl majsmjöl
- 2 dl rismjöl
- 2 msk sesamfrön eller linfrön
Instruktioner:
- Blanda kall mjölk med hett vatten.
- Tillsätt salt.
- Kontrollera att blandningen är fingerljum
och smula därefter ner jästen. Rör om tills
jästen upplöst sig helt. - Blanda psyllium, majsmjöl, rismjöl och frön i
en skål och vänd ner i degspadet. - Arbeta degen för hand med en slev tills allt
är väl blandat. Efter ett par minuter börjar psylliumet
svälla och degen blir fastare. - Låt smeten stå och svälla/jäsa i 30 minuter.
- Baka ut degen i rismjöl. Använd så mycket
mjöl du behöver för att det inte ska kladda på
fingrarna eller fastna på bordet. - Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till tunna,
runda bröd. - Värm en stekpanna (helst i gjutjärn) och
stek bröden på hög värme på båda sidor. De är
klara när de fått färg. - Förvara de varma bröden invirade i en
bakduk så hålls de mjuka. När de har svalnat
kan du förvara dem i en plastpåse.
Fler glutenfria brödrecept att baka:
