Karamelliserad mjölk blir allt vanligare som ingrediens i desserter här i norden. Den söta, gräddiga kolasåsen passar ypperligt ihop med någonting syrligt – trädgårdsbär till exempel. Testa det här intressanta receptet med vinbär, krusbär och grädde – en perfekt avslutning på en höstmiddag till exempel.
De vackra bären är vackra som dekoration så spara ett gäng till garneringen. En härligt lila kräm får du med svarta vinbär i blandningen. Koka bären till puré, sila bort kärnor och vispa till kräm med äggulor och florsocker som tjocknar under sjudning. Blanda ut med vispad grädde.

Höstdessert med trädgårdsbär och dulce de leche
I receptet nedan varvas dulce de leche, bärmousse och grädde i portionsskålar. Receptet räcker till 4 stora och 6 normalstora portioner.

Dessert med dulce de leche och trädgårdsbär
Ingredienser
- 1 st burk dulce de leche karamelliserad, kondenserad mjölk, 400g
Mousse:
- 125 g trädgårdsbär svarta vinbär, röda vinbär, krusbär
- 2 msk strösocker
- 1 dl florsocker
- 3 st äggulor
- 2 dl vispgrädde
Dekorering:
- Bär
- Vispad grädde
Instruktioner
- Koka upp bär och socker i en kastrull.
- Pressa massan genom en finmaskig sil till en slät puré.
- Blanda purén med florsocker och äggulor och vispa över vattenbad till en tjock kräm. Låt svalna.
- Vispa grädden och blanda med den avsvalnade bärkrämen.
- Ta fram 4 dessertskålar eller glas.
- Fördela ca 1 msk dulce de leche i botten av varje skål och dra en linje av såsen upp längs kanten för dekoration.
- Fyll upp med bärmoussen.
- Dekorera med ytterligare vispad grädde som du gärna kan smaksätta med dulce de leche (det blir över en hel del i burken).
- Toppa med bär och låt stå kallt tills servering.