Karamelliserad mjölk blir allt vanligare som ingrediens i desserter här i norden. Den söta, gräddiga kolasåsen passar ypperligt ihop med någonting syrligt – trädgårdsbär till exempel. Testa det här intressanta receptet med vinbär, krusbär och grädde – en perfekt avslutning på en höstmiddag till exempel.
De vackra bären är vackra som dekoration så spara ett gäng till garneringen. En härligt lila kräm får du med svarta vinbär i blandningen. Koka bären till puré, sila bort kärnor och vispa till kräm med äggulor och florsocker som tjocknar under sjudning. Blanda ut med vispad grädde.
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2020/11/tradgardsbar.png)
Höstdessert med trädgårdsbär och dulce de leche
I receptet nedan varvas dulce de leche, bärmousse och grädde i portionsskålar. Receptet räcker till 4 stora och 6 normalstora portioner.
![](https://lagaglutenfritt.se/wp-content/uploads/2020/11/dulcedeleche-dessert1.jpg)
Dessert med dulce de leche och trädgårdsbär
Ingredienser
- 1 st burk dulce de leche karamelliserad, kondenserad mjölk, 400g
Mousse:
- 125 g trädgårdsbär svarta vinbär, röda vinbär, krusbär
- 2 msk strösocker
- 1 dl florsocker
- 3 st äggulor
- 2 dl vispgrädde
Dekorering:
- Bär
- Vispad grädde
Instruktioner
- Koka upp bär och socker i en kastrull.
- Pressa massan genom en finmaskig sil till en slät puré.
- Blanda purén med florsocker och äggulor och vispa över vattenbad till en tjock kräm. Låt svalna.
- Vispa grädden och blanda med den avsvalnade bärkrämen.
- Ta fram 4 dessertskålar eller glas.
- Fördela ca 1 msk dulce de leche i botten av varje skål och dra en linje av såsen upp längs kanten för dekoration.
- Fyll upp med bärmoussen.
- Dekorera med ytterligare vispad grädde som du gärna kan smaksätta med dulce de leche (det blir över en hel del i burken).
- Toppa med bär och låt stå kallt tills servering.