Glutenfri smulkaka med jordgubbar, persika och vaniljglass – crumble cake – låter det inte som en dröm? Med frysens jordgubbar ger den här kakan dig en försmak på sommaren och kanske är det första bakverket på terassen i vår?
Testa gärna att baka det här receptet på andra bär och frukter, som rabarber, blåbär, äpplen eller hallon.
GLUTENFRI SMULKAKA MED JORDGUBBAR OCH PERSIKOR
Smultopping:
100 g smör
50 g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
50 g farinsocker
50 g strösocker
1 tsk malen kanel
Smultopping:
Mixa alla ingredienser till en smulig deg. Ställ degen kallt så länge du gör kakan.
Kaka:
1 ägg
75 g smör, rumstempererat
1,5 dl mjölk
2 tsk äkta vaniljsocker
200 g rismjöl (eller havremjöl, om du tål det)
100 g strösocker
2 tsk bakpulver
5 st jordgubbar, i skivor
1 persika, i skivor
Färskostlager:
200 g naturell färskost
50 g strösocker
Kaka:
1. Rör ägget och smöret fluffigt.
2. Blanda torra ingredienser; vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en skål.
3. Rör ner mjölk och torra ingredienser växelvis i ägg-och smörsmeten.
4. Bred ut kaksmeten i en kakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
Topping:
5. Placera ut jordgubbar och skivad persika ovanpå kaksmeten.
6. Rör färskost och socker smidigt och bred ut ovanpå jordgubbarna och persikolagret.
7. Avsluta med att smula över smultoppingen.
8. Grädda kakan på 175 C, ca 45 minuter.
När smultoppingen fått färg, täck kakan med aluminiumfolie så att den kan genomgräddas utan att smultoppingen bränns vid.
9. Servera kakan ljummen med vaniljkräm.
2 kommentarer
Den här ska jag provbaka till dotterns studentfirande.
Vad tror du om att dubbla receptet och baka den i en långpanna med bakplåtspapper i botten, så den går att lyfta upp?
Tack för inspiration 🙂
Kram Birgitta
Hej Birgitta! Så roligt att du blev inspirerad, och bra idé att baka smulkakarutor av receptet. Min spontana tanke är att det borde gå utmärkt! Håll koll på ugnstiden bara (som antagligen blir något kortare iom den tunnare kakan). Hör gärna av dig hur det gick med provbakningen! Kram, Malin