Lax som middagsfisk kan varieras på många olika sätt; till exempel som fyllda laxsnurror i ugn! I det här receptet gör vi långa skivor av laxfilén som vi fyller upp med färskost och örter.
Variation: Testa att fylla snurrorna med röd pesto eller varför inte citronsmör?
Fyllda laxsnurror i ugn med färskost och örter
500 g laxfilé, mittbiten
ca 100g naturell färskost
en näve färsk dill, gräslök och basilika
1 msk olivolja med citron
salt, peppar
ca 100g naturell färskost
en näve färsk dill, gräslök och basilika
1 msk olivolja med citron
salt, peppar
Gräddfilssås till lax:
1 burk gräddfil
2 tsk fiskkrydda med salt, om inte så lägg till extra salt
1 tsk honung
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 200 C.
- Putsa laxfilén och ta bort benen.
- Ta en vass filékniv och vinkla den när du skär så att du får långa, breda skivor av laxfilén.
- Lägg de bästa skivorna på ett skärbräde (de mindre och misslyckade skivorna kan du placera ovanpå de andra innan du rullar så göms de inuti).
- Lägg en tesked färskost på varje skiva (på ena kanten).
- Mixa örterna (går snabbast i en lökhackare) tillsammans med oljan. Krydda med salt och peppar.
- Lägg liksom osten en tsk hackade örter på varje laxskiva.
- Nu är det dags att rulla ihop! Rulla från kortsidan där du lagt fyllningen som ”bas”. Kom ihåg att den gråa undersidan som varit mot skinnet ska vara neråt i formen sen.
- Ta en liten ugnsform och smörj den i botten. Placera laxrullarna tätt och trångt – då stöds de av varandra och håller formen. Annars går det bra att fästa rullarna med en cocktailpinne (kom bara ihåg att ta bort dem också innan servering).
- Stek laxrullarna i ca 15 minuter, i mitten av ugnen.
- Gör såsen så länge; krydda gräddfil med fiskkrydda och honung.
- Servera rullarna med gräddfilssås och sallad (eller potatis).
1 kommentar
Åh, det där receptet fastnade jag för i din bok. Har inte hunnit pröva det än eftersom jag inte äger nån filékniv.