• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
LunchMiddagVardagVegetariskt

Receptet på mina glutenfria falafel

av Malin Vesterback 16 april, 2021

Tycker du om kikärtsbullar men söker ett recept utan vete? Testa då mina glutenfria falafels!

Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Det består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor. Mina falafels är helt glutenfria och jag kryddar dem bland annat med grönsaksbuljongpulver.

Lyckas med glutenfria falafel

Ni som testat att göra vanliga falafel någon gång vet hur jobbiga de kan vara att få att hålla ihop under tillagningen. Ännu svårare blir det om du försöker göra dem glutenfria! Men med detta recept har jag löst problemet.

Det är kanske inte så traditionellt men som med allt glutenfritt är alla knep tillåtna.

Mitt bästa tips för att lyckas me glutenfria falafel är att köra kikärtsbullarna i ugnen först. Då stelnar de en aning och blir enklare att hantera. På bilden nedan har jag precis klickat ut dem på plåten.

Då man förbereder dem i ugnen blir de alltså så mycket enklare att steka – eller fritera om man vill det.

Mitt andra tips är att göra storsats! Efter att mina kikärtsbullar gått i ugnen steker jag upp halva mängden till middag och andra hälften fryser jag in för senare bruk. Smart va?

Här kommer receptet.

GLUTENFRIA FALAFEL

2 x 400 g kikärter på burk
2 ägg
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk sesamfrön
1 dl rismjöl
1 tsk psylliumpulver (Lindroos husk)
3 tsk grönsaksbuljongpulver
1 dl färsk persilja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm chilipulver
olivolja (att steka i)

1. Skölj kikärterna.
2. Blanda alla ingredienserna i en mixer eller matberedare.
3. Mixa till en jämn smet. Låt gärna smeten svälla en liten stund och bli fastare.

Alternativ 1:

Sätt ugnen på 200 C. Klicka ut små bollar av smeten på en bakplåt med hjälp av två teskedar. Stek kikärtsbullarna i ugnen 5-10 minuter, bara så mycket att bollarna stelnat.
Ta ut dem ur ugnen och stek dem frasiga i stekpanna i rikligt med olja.

Alternativ 2:

Gör smeten och låt den svälla i kylen över natten. Då blir smeten mycket fastare och du kan forma bollar direkt av den.
Skippa momentet med ugnen och stek dem direkt i stekpannan med rikligt med olja.

Servera glutenfria falafel med sallad. De smakar väldigt bra med en kryddig tomatsås också.

kikärterkikärtsmjöl
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
nästa inlägg
Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm

Fler recept att pröva

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Baka glutenfria naanbröd

9 juni, 2020

Snabba glutenfria bullar utan jäst: chokladbollsbullar

21 maj, 2020

Quinoabiffar med tonfisk: fish cakes

19 maj, 2020

Glutenfria tortillabröd med spenat

5 maj, 2020

Italienska kycklingrullader med mozzarella, pesto och parmaskinka

4 maj, 2020

Glutenfri pizzadeg – snabbt och enkelt

8 april, 2020

Amerikansk kycklingsoppa

7 april, 2020

Glutenfri kaffekaka

5 april, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt