Receptet på mina glutenfria falafel

Tycker du om kikärtsbullar men söker ett recept utan vete? Testa då mina glutenfria falafels!

Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Det består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor. Mina falafels är helt glutenfria och jag kryddar dem bland annat med grönsaksbuljongpulver.

Lyckas med glutenfria falafel

Ni som testat att göra vanliga falafel någon gång vet hur jobbiga de kan vara att få att hålla ihop under tillagningen. Ännu svårare blir det om du försöker göra dem glutenfria! Men med detta recept har jag löst problemet.

Det är kanske inte så traditionellt men som med allt glutenfritt är alla knep tillåtna.

Mitt bästa tips för att lyckas me glutenfria falafel är att köra kikärtsbullarna i ugnen först. Då stelnar de en aning och blir enklare att hantera. På bilden nedan har jag precis klickat ut dem på plåten.

Då man förbereder dem i ugnen blir de alltså så mycket enklare att steka – eller fritera om man vill det.

Mitt andra tips är att göra storsats! Efter att mina kikärtsbullar gått i ugnen steker jag upp halva mängden till middag och andra hälften fryser jag in för senare bruk. Smart va?

Här kommer receptet.

GLUTENFRIA FALAFEL

2 x 400 g kikärter på burk
2 ägg
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk sesamfrön
1 dl rismjöl
1 tsk psylliumpulver (Lindroos husk)
3 tsk grönsaksbuljongpulver
1 dl färsk persilja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm chilipulver
olivolja (att steka i)

1. Skölj kikärterna.
2. Blanda alla ingredienserna i en mixer eller matberedare.
3. Mixa till en jämn smet. Låt gärna smeten svälla en liten stund och bli fastare.

Alternativ 1:

Sätt ugnen på 200 C. Klicka ut små bollar av smeten på en bakplåt med hjälp av två teskedar. Stek kikärtsbullarna i ugnen 5-10 minuter, bara så mycket att bollarna stelnat.
Ta ut dem ur ugnen och stek dem frasiga i stekpanna i rikligt med olja.

Alternativ 2:

Gör smeten och låt den svälla i kylen över natten. Då blir smeten mycket fastare och du kan forma bollar direkt av den.
Skippa momentet med ugnen och stek dem direkt i stekpannan med rikligt med olja.

Servera glutenfria falafel med sallad. De smakar väldigt bra med en kryddig tomatsås också.

KategorierLunch Middag Vardag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.