Ett glutenfritt bananbröd med choklad är enkelt att baka och det brukar falla de flesta familjemedlemmar i smaken. Snyggt blir det också med bananhalvor som dekoration!


Mycket mera kaka än bröd

Om sanningen ska fram är det här en söt, mjuk kaka och inget bröd – men det söta brödet är en perfekt avslutning på en brunch, som färdkost på picknick eller istället för fika på eftermiddagen. Framför allt är det ett kanonsätt att ta tillvara på (nästan) övermogna bananer.

Servera gärna glutenfritt bananbröd med choklad på amerikanskt sätt i skivor med jordnötssmör och lite havssalt på.

Baka glutenfritt bananbröd

Detta bananbröd bakas på rismjöl och kokosmjöl. Kokosmjölet ger en söt, fruktig smak till bakverket samtidigt som det innehåller mycket fibrer som binder vätska i smeten. Rismjölet är neutralt i smaken och därför ett bra utfyllnadsmjöl. Vill du inte använda rismjöl kan du ta en glutenfri ljus mix som du tycker om.

Farinsockret ger smeten en mustigare smak än det vanliga, vita strösockret och den mörk chokladen bryter av all sötma fint med sin bitterhet.


Recept: Glutenfritt bananbröd med choklad

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]
Skriv ut

Glutenfritt bananbröd med chokladbitar

En härlig kaka bakad i brödform. Använd mogna bananer för bäst resultat!
Spara på pinterest
Portioner 1 bröd
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 150 g Smör rumstempererat
  • 2 dl farinsocker
  • 3 st bananer spara 1 till garnering
  • 4 st ägg rumstempererade
  • 2 dl kokosmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk guarkärnmjöl eller fiberhusk
  • 2 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad grovhackad

Instruktioner

  • Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Om bananerna är mogna kan du vispa ner dem direkt i äggsmeten nu så slipper du momentet att mosa dem för hand (sparar tid och disk).
  • Tillsätt äggen, ett i sänder, under fortsatt vispning.
  • Blanda kokosmjöl, rismjöl, bakpulver, vaniljsocker och guarkärnmjöl i en skål. Har du inte guarkärnmjöl kan du ta fiberhusk istället (för konsistensens skull).
  • Rör ner de torra ingredienserna i ägg-smör-banansmeten och späd med mjölken.
  • Rör till sist ned mörk choklad och häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Dekorera med en banan skuren på längden.
  • Grädda kakan i 200 C i 30 minuter. Ta sedan ut kakan, lossa den försiktigt ur formen och lyft över den på en bakplåt. Grädda bananbrödet ytterligare utan form i 10 minuter.
  • Låt kakan svalna helt innan du skär upp den.

Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt och välj en mörk choklad utan mjölk.

Recept: Malin Vesterback


Du kanske också gillar:

Bananpannkakor

Senaste inläggen:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.