Glutenfri citronkladdkaka med bärmoussetopping – utan mandel

glutenfri citronkladdkaka

Trött på supersöta tårtor? Baka en glutenfri citronkladdkaka med bärmousse istället och njut av syrligheten i de båda.

Den här kakan blir extra härlig tack vare toppingen av ljuvlig bärmousse som du kan spritsa litet snyggt ovanpå kladdkakan.

Moussen är löjligt enkelt att göra men blir så bra! Vispad grädde blandad med smaksatt kvarg – vi valde drottningbär.

Lyckas med glutenfri citronkladdkaka

Nej, vi har inte glömt bakpulvret i receptet – det ska inte vara något! Det är faktiskt avsaknaden av bakpulvret som gör att kakan får sin obakade kladdighet.

Det bästa mjölet att baka kakan på är mandelmjöl. Många är dock allergiska mot nötter och mandel och då är det bäst att använda sig av rismjöl istället. Vi rekommenderar en blandning av rismjöl och kokosmjöl för optimal smak och textur.

Gällande citronsmaken gäller det att få en bra balans mellan surt och sött. Det här receptet blir en kaka som är på syrligare sidan, så vet du med dig att du gillar söta bakverk kan du öka på sockret med en halv deciliter.

Bärmoussen kan spritsas på kakan direkt, men är lite lös som nygjord. Efter en tid i kylen blir den mycket fastare i konsistens.

Kom ihåg att låta kladdkakan svalna helt och håller innan du lägger på moussen! Annars rinner den av…

Lycka till!

Glutenfri citronkladdkaka

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 2 Medeltal: 4.5]
Skriv ut

Glutenfri citronkladdkaka med bärmoussetopping

En tårta för dig som inte gillar allt för söta tårtor.
Spara på pinterest
Portioner 8 portioner
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Citronkladdkaka

  • 150 g smör
  • 2 st citroner skal och 0,5 dl saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl rismjöl ljust
  • 0,5 dl kokosmjöl eller mandelmjöl
  • 2 st ägg

Bärmousse-topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl smaksatt kvarg; drottningbär valio

Instruktioner

Citronkladdkaka

  • Sätt ugnen på 175 C.
  • Förbered en springform som är 20 cm i diameter.
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt citronsaften och skalet.
  • Rör samman ägg och socker för hand i en skål.
  • Tillsätt rismjöl och kokosmjöl i äggsmeten och rör om väl.
  • Späd smeten med smör-citronblandningen litet i taget tills allt smör tillsatts och du fått en slät smet.
  • Häll upp smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Kakan ska ha bakade kanter men vara lös i mitten.
  • Låt kakan svalna på galler tills helt kyld. Ställ in kakan i frysen en stund om du har bråttom.

Bärkvarg-topping

  • Vispa grädden och rör ner kvargen.
  • Häll upp på spritspåse och spritsa ovanpå kakan i valfritt mönster eller bred bara på den som den är.
  • Låt kakan stelna en stund i kylen innan du serverar den.

Recept: Malin Vesterback


Du kanske också gillar:

Apelsinkaka med kondenserad mjölk