En glutenfri chokladtårta i tre lager är rolig att baka och räcker till många! Botten består av en maffig kladdkaka med mörk choklad. Den toppas av ett lager mjölkchokladmousse och vitchokladmousse.
Med tre sorters choklad kan det inte bli fel.

Lyckas med glutenfri chokladtårta
Den här kakan har bakats på kokosmjöl och rismjöl. Det är möjligt att byta ut kokosmjölet till mandelmjöl och rismjölet till glutenfri mjölmix, men resultatet kan inte garanteras. Viktigt är att se till att kakan inte gräddas för länge och blir torr. Kakan ska smaka kaksmet och vara mjuk i konsistensen för att passa ihop med de mjuka mousserna ovanpå.
Du behöver också ha tålamod med att servera kakan. Glutenfri chokladtårta är godast när den har fått stå länge och gotta sig i kylen.
Tårtan på bilden har bakats i en springform med storleken 20 cm i diameter. Det är också möjligt att baka den i en större form men du behöver då ha extra koll på kladdkakan i ugnen då tiden antagligen förkortas något (ungefärlig ugnstid 10+ minuter).

Glutenfri chokladtårta med 3 sorters choklad
Ingredienser
Kladdkaka
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 200 g mörk choklad bakningschoklad
- 200 g smör i bitar
- 1 dl kokosfibermjöl urtekram
- 2 dl rismjöl risenta
- 2 tsk bakpulver
Chokladmousse
- 200 g mjölkchoklad
- 200 g vitchoklad
- 5 dl vispgrädde
- 0,5 dl socker till sockerlag
- 3 st äggulor
Dekoration
- kakaopulver siktat
- jordgubbar
Instruktioner
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt, ca 5 minuter.
- Smält smör och mörk choklad i en kastrull på låg värme, rör hela tiden i botten.
- Mät upp kokosmjöl, rismjöl och bakpulver i en skål och sikta ned det i äggsmeten.
- Rör till sist ned den smälta chokladen och smöret. Blanda väl.
- Häll upp smeten i en springform klädd med bakplåtspapper i botten (20 cm diameter).
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara gräddad i kanterna men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna helt, gärna en stund i frysen efteråt.
- Platta till ytan på kakan med en sked så att den är jämn (glutenfria kakor sjunker ihop i mitten). Se till att lossa kakan från formen så att den inte blir så svår att ta bort senare.
Mousse
- Hacka mjölkchoklad och vitchoklad fint och lägg var chokladsort i separata skålar som tål värme.
- Koka upp 2 dl grädde och fördela hälften av grädden över mjölkchokladen, andra hälften över vitchokladen. Rör om så att chokladen smälter. Låt svalna.
- Koka upp 0,5 dl vatten med 0,5 dl socker i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och vispa ner äggulorna i den heta sockerlagen. För sedan över alltsammans i en skål och vispa krämen med elvisp tills helt sval.
- Vispa resterande grädde (3 dl) med elvisp tills ganska hård.
- Blanda de vispade äggulorna med vispgrädden. Dela sedan smeten på hälften och rör ner chokladen i varsin hälft. Du borde nu ha två olika sorters chokladmousse.
- Fördela mjölkchokladmoussen över kladdkakan och ställ den i frysen tills ytan stelnat. Förvara vitchokladmoussen i kylen så länge.
- När mjölkchokladmoussen stelnat på ytan kan du försiktigt skeda över vitchokladmoussen. Jämna till ytan och ställ tårtan att stelna i kylen i minst 12 h, förslagsvis över natten.
- Lossa kakan från formen och ta bort pappret under. Botten är fast så du kan hålla under med händerna och enkelt föra över kakan på ett fat. Jämna till moussekanten med en spatel om det behövs.
- Pudra över kakao och dekorera med färska jordgubbar.
Recept & foto: Malin Vesterback
Betygsätt receptet:

Lycka till!
Du kanske också gillar:


- Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med maränger och limekräm
- Receptet på mina glutenfria falafel
- Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
- Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter – ett långjäst glutenfritt bröd
- Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på glutenfri pepparkakdsdeg 2020!