När det kommer till att lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten gäller det att få fram en sockerkaka som inte smular; men som heller inte blir för kompakt, som inte smakar damm (det blir så av enbart potatismjöl) och som inte sjunker ihop efter gräddning.
Tips! Smaksätt smeten med kakao, vanilj eller citron för variation.
Lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten
För den här tårtan behövs inget recept, snarare en metod. Lika delar-metoden (eller 3 glas-metoden).
Den så kallade 3 glas- metoden (lika delar ägg, socker och vetemjöl) som förklaras nedan, naturligt glutenfri. Tack vare den metoden får du alltid rätt proportioner av ingredienser.
En annan väsentlig del i att lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten, såväl som botten bakad på fin mix, är att baka lagren separat och inte som en, stor kaka. Då slipper du oroa dig för att kakan går sönder vid delningen, vilket är extra vanligt när man bakar glutenfri sockerkaka.
3 glas-metoden
Du behöver 3 glas. Hur stora glas beror på hur stor tårtbotten du vill göra.
Tårtan på bilden är en liten gräddtårta på 20 cm i diameter (standardmått är 24 eller 26 cm) och då går det åt 4 ägg.
Räkna med 6-7 ägg till en tårta på 24 cm och dubbelsats (8 ägg) till 26 cm.
Gör så här:
- Ta fram 3 större dricksglas och knäck 6 ägg i ett.
- Mät upp lika mycket socker som ägg i glas 2.
- I glas 3 möter du upp 1/3 rismjöl, 1/3 kokosmjöl och 1/3 potatismjöl. Tillsätt också 2 tsk psylliumpulver och 2 tsk bakpulver.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och sikta sedan ned innehållet i det tredje glaset.
- Ta fram 3 (lika stora) springformar och spänn fast bakplåtspapper i botten.
- Fördela smeten jämnt i dem och grädda på 175 C i 15 minuter.
Grädda max 2 formar i taget. Den tredje får vänta på sin tur…
Låt tårtbottnarna svalna ordentligt efteråt innan du fyller med dina favoritfyllningar.
Text & Bild: Malin Vesterback
3 kommentarer
Tack Malin:)
Undrar om det funkar att söta med något annat än (vitt) socker? Hoppas verkligen det- vill så gärna göra tårtan !
Mvh Karin
Hej Karin! Just i det här receptet har sockret en viktig uppgift att skapa stomme i kakan. Det är svårt att göra en sockerkaka utan socker. Men, du kan ju alltid testa! Då skulle jag rekommendera björksocker (xylitol), men mindre mängd förstås för det är ju superdyrt. Du kan också söka på google på sockerfri tårtbotten men byta ut till glutenfritt mjöl på det sätt som jag gjort.
Hej!
Går dessa tårtbottnar bra att frysa och göra i förväg? Blir de bra när de tinas upp i så fall? 🙂
Hälsningar Helena