• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
Glutenfria tårtorKalasLyckas med glutenfritt

Lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten

av Malin Vesterback 9 juni, 2020
glutenfri tårta

När det kommer till att lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten gäller det att få fram en sockerkaka som inte smular; men som heller inte blir för kompakt, som inte smakar damm (det blir så av enbart potatismjöl) och som inte sjunker ihop efter gräddning.

lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten

Tips! Smaksätt smeten med kakao, vanilj eller citron för variation.

Lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten

För den här tårtan behövs inget recept, snarare en metod. Lika delar-metoden (eller 3 glas-metoden).

Lika delar -tårtbotten

Den så kallade 3 glas- metoden (lika delar ägg, socker och vetemjöl) som förklaras nedan, naturligt glutenfri. Tack vare den metoden får du alltid rätt proportioner av ingredienser.

En annan väsentlig del i att lyckas med naturligt glutenfri tårtbotten, såväl som botten bakad på fin mix, är att baka lagren separat och inte som en, stor kaka. Då slipper du oroa dig för att kakan går sönder vid delningen, vilket är extra vanligt när man bakar glutenfri sockerkaka.

lyckas med glutenfri tårtbotten

3 glas-metoden

Du behöver 3 glas. Hur stora glas beror på hur stor tårtbotten du vill göra.
Tårtan på bilden är en liten gräddtårta på 20 cm i diameter (standardmått är 24 eller 26 cm) och då går det åt 4 ägg.

Räkna med 6-7 ägg till en tårta på 24 cm och dubbelsats (8 ägg) till 26 cm.

Gör så här:

  1. Ta fram 3 större dricksglas och knäck 6 ägg i ett.
  2. Mät upp lika mycket socker som ägg i glas 2.
  3. I glas 3 möter du upp 1/3 rismjöl, 1/3 kokosmjöl och 1/3 potatismjöl. Tillsätt också 2 tsk psylliumpulver och 2 tsk bakpulver.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och sikta sedan ned innehållet i det tredje glaset.
  5. Ta fram 3 (lika stora) springformar och spänn fast bakplåtspapper i botten.
  6. Fördela smeten jämnt i dem och grädda på 175 C i 15 minuter.

Grädda max 2 formar i taget. Den tredje får vänta på sin tur…

Låt tårtbottnarna svalna ordentligt efteråt innan du fyller med dina favoritfyllningar.

Text & Bild: Malin Vesterback

kokosfibermjölkokosmjölpotatismjölrismjöl
3 kommentarer
1
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Vegansk och glutenfri tårta
nästa inlägg
Baka glutenfria naanbröd

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Glutenfria cupcakes med italiensk maräng

20 september, 2020

Marängtårta med Rice Crispies, Daim och hemlagad chokladkolasås

9 september, 2020

Glutenfria cupcakes – grundrecept, fyllningar och frostings

5 september, 2020

Glutenfri västerbottenpaj toppad med lax och färskost

30 augusti, 2020

Baka glutenfri smulpaj – här är bästa grundreceptet...

14 juli, 2020

Vegansk och glutenfri tårta

6 juni, 2020

Så här bakar du naturligt glutenfri kladdkaka med...

29 maj, 2020

Baka naturligt glutenfri tårta till morsdag: stracciatellatårta

23 maj, 2020

Glutenfri chokladtårta med 3 sorters choklad

24 april, 2020

3 kommentarer

Karin S. 2 oktober, 2019 - 22:52

Tack Malin:)
Undrar om det funkar att söta med något annat än (vitt) socker? Hoppas verkligen det- vill så gärna göra tårtan !
Mvh Karin

Svara
Malin 3 oktober, 2019 - 10:53

Hej Karin! Just i det här receptet har sockret en viktig uppgift att skapa stomme i kakan. Det är svårt att göra en sockerkaka utan socker. Men, du kan ju alltid testa! Då skulle jag rekommendera björksocker (xylitol), men mindre mängd förstås för det är ju superdyrt. Du kan också söka på google på sockerfri tårtbotten men byta ut till glutenfritt mjöl på det sätt som jag gjort.

Svara
Helena 19 maj, 2022 - 13:54

Hej!
Går dessa tårtbottnar bra att frysa och göra i förväg? Blir de bra när de tinas upp i så fall? 🙂
Hälsningar Helena

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt