Att baka en god vegansk och glutenfri tårta är inte det enklaste utan varken ägg, mejeriprodukter eller vetemjöl – men visst är det möjligt! Den här tårtan har fyllts med vegansk vaniljkräm och rårörda bär.

Bottnarna, som blir i kompaktare laget, mjukas upp av mosade bär.

Denna tårta är en “naked cake” utan desto mera krusiduller. Enkelt är också snyggt.

VEGANSK OCH GLUTENFRI TÅRTA

äggfri, mjölkfri, glutenfri

5 dl mandelmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rypsolja
2 dl socker
400 g glutenfritt mjöl*
1 tsk psylliumpulver
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

*100 g mandelmjöl + 100 g kokosmjöl + 200 g potatismjöl, eller köp färdig glutenfri mjölblandning (men checka att det inte innehåller mjölkpulver).

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 C.
2. Rör samman mandelmjölk, vinäger och rypsolja i en skål.
3. Mät upp alla torra ingredienser i en annan (stor) skål.
4. Rör ner mandel-mjölkblandningen i torra ingredienserna, litet i taget.
5. Rör till en slät smet och häll upp i en kakform med löstagbara kanter.
6. Grädda kakan i 30-45 minuter. Låt svalna helt innan du lossar den från formen.

Fyllning 1: Vegansk vaniljkräm

  • 3 dl vegetabilisk kaffemjölk (så hög fetthalt och fyllighet som möjligt)
  • socker, efter behag
  • vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk kokosolja (neutral smak)

1. Värm kaffemjölk, socker, majsstärkelse och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör om hela tiden och ta kastrullen från värmen då krämen börjar koka (och tjocknat).
3. Sila ner krämen i en skål och rör ner kokosoljan. Smaka av, tillsätt mer socker om det behövs.
4. Ställ att svalna i kylen.

Kokosgrädde till tårtdekoration

  • 1 burk ekologisk kokosmjölk, kyld
  • 0,5 dl florsocker
  • vaniljpulver, efter smak

Öppna kokosmjölkburken och skeda upp toppenlagret (grädden).
Vispa kokosgrädden krämig med elvisp tillsammans med florsocker och vaniljpulver.

Fyllning 2: Rårörda bär

Montering:

  1. Skär kakan i 3 bottnar.
    Obs! Eftersom det varken finns gluten eller ägg i kakan är det mer eller mindre oundvikligt att den går av på något ställe, men det är ingen fara!
  2. Lägg springformen som du bakat tårtan i (utan botten) på ett tårtfat och använd den som stöd till tårtan.
  3. Placera ut första tårtlagret på fatet, innanför ringen. Använd kaksmulor från bottnen för att lappa ihop eventuella bristningar och pressa ut bottnen jämnt i formen.
  4. Bred på vegansk vaniljkräm och rårörda jordgubbar.
  5. Upprepa proceduren med andra lagret kakbotten.
  6. Lägg till sist på den tredje bottnen som “lock” och vät gärna topplagret med litet saft eller spad från de rårörda bären.
  7. Plasta in och ställ in i kylen, gärna tills nästa dag (hit kan du alltså förbereda om ex- kalaset är imorgon).
  8. Ta fram tårtan och lossa formen från tårtan. Jämna till alla kanter med en spatel.
  9. Garnera kakan med kokosgrädde och bär.

Lycka till!

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]
KategorierBuffé Fest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.