Att baka en god vegansk och glutenfri tårta är inte det enklaste utan varken ägg, mejeriprodukter eller vetemjöl – men visst är det möjligt! Den här tårtan har fyllts med vegansk vaniljkräm och rårörda bär.
Bottnarna, som blir i kompaktare laget, mjukas upp av mosade bär.
Denna tårta är en ”naked cake” utan desto mera krusiduller. Enkelt är också snyggt.
VEGANSK OCH GLUTENFRI TÅRTA
äggfri, mjölkfri, glutenfri
5 dl mandelmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rypsolja
2 dl socker
400 g glutenfritt mjöl*
1 tsk psylliumpulver
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
*100 g mandelmjöl + 100 g kokosmjöl + 200 g potatismjöl, eller köp färdig glutenfri mjölblandning (men checka att det inte innehåller mjölkpulver).
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 C.
2. Rör samman mandelmjölk, vinäger och rypsolja i en skål.
3. Mät upp alla torra ingredienser i en annan (stor) skål.
4. Rör ner mandel-mjölkblandningen i torra ingredienserna, litet i taget.
5. Rör till en slät smet och häll upp i en kakform med löstagbara kanter.
6. Grädda kakan i 30-45 minuter. Låt svalna helt innan du lossar den från formen.
Fyllning 1: Vegansk vaniljkräm
- 3 dl vegetabilisk kaffemjölk (så hög fetthalt och fyllighet som möjligt)
- socker, efter behag
- vaniljstång, delad och urskrapad
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk kokosolja (neutral smak)
1. Värm kaffemjölk, socker, majsstärkelse och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör om hela tiden och ta kastrullen från värmen då krämen börjar koka (och tjocknat).
3. Sila ner krämen i en skål och rör ner kokosoljan. Smaka av, tillsätt mer socker om det behövs.
4. Ställ att svalna i kylen.
Kokosgrädde till tårtdekoration
- 1 burk ekologisk kokosmjölk, kyld
- 0,5 dl florsocker
- vaniljpulver, efter smak
Öppna kokosmjölkburken och skeda upp toppenlagret (grädden).
Vispa kokosgrädden krämig med elvisp tillsammans med florsocker och vaniljpulver.
Fyllning 2: Rårörda bär
Montering:
- Skär kakan i 3 bottnar.
Obs! Eftersom det varken finns gluten eller ägg i kakan är det mer eller mindre oundvikligt att den går av på något ställe, men det är ingen fara! - Lägg springformen som du bakat tårtan i (utan botten) på ett tårtfat och använd den som stöd till tårtan.
- Placera ut första tårtlagret på fatet, innanför ringen. Använd kaksmulor från bottnen för att lappa ihop eventuella bristningar och pressa ut bottnen jämnt i formen.
- Bred på vegansk vaniljkräm och rårörda jordgubbar.
- Upprepa proceduren med andra lagret kakbotten.
- Lägg till sist på den tredje bottnen som ”lock” och vät gärna topplagret med litet saft eller spad från de rårörda bären.
- Plasta in och ställ in i kylen, gärna tills nästa dag (hit kan du alltså förbereda om ex- kalaset är imorgon).
- Ta fram tårtan och lossa formen från tårtan. Jämna till alla kanter med en spatel.
- Garnera kakan med kokosgrädde och bär.
Lycka till!