Pitabröd på grillen låter kanske svårt men det är fullt möjligt med lite förberedelser (och en bra pizzasten). Här får du lite goda råd och ett användbart grundrecept som du även kan baka pizza eller tunnbröd av.
Lyckas med glutenfria pitabröd på grillen
Här kommer några användbara tips för att lyckas med dina bröd:
- Använder du kolgrill som vi gjorde så skall du placera kolet (eller briketterna) i en ring längs med kanten på grillen runt om. Det ska inte vara någon eld i mitten rakt under stenen, då spricker den.
- Det är extra viktigt att bröden har vänts i mjöl före stekning då de tillreds på en torr pizzasten, annars fastnar de.
I ugnen, på en bakplåt med bakplåtspapper, är det inte lika noga.
- Stektiden varierar enligt metod, men några minuter på var sida. Degen är väldigt saftig så den tål överstekning.
I ugnen behöver de inte vändas, grädda dem i 250 C ca en kvart.
- Överblivna bröd är supergoda som frukost. Rosta dem, fyll med pålägg och vik ihop.
Recept: Glutenfria pitabröd
ca 10 st
- 4 dl ljummet vatten eller mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 1 tsk honung
- 1 msk psylliumpulver
- 2 dl bovetemjöl
- 2 dl rismjöl
- rismjöl till utbakning
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt olja, salt och honung.
- Vispa ner psyllium.
- Rör ner mjölsorterna litet i taget.
- Plasta in skålen och låt degen kalljäsa i kylen några timmar (idealiskt när du vill göra degen i förväg) eller jäs i rumstemperatur i en halvtimme.
- Baka ut degen till 8 bollar, var inte rädd att ta mycket mjöl på händerna.
- Platta sedan ut alla bollar till platta bröd.
- Stek bröden på var sida i het stekpanna, i ugnen, på muurikka eller på grillen!
Vi åt pitabröden med Grekisk kyckling med fetaostdipp
1 kommentar
[…] snubblade jag över Malin Båtmästars glutenfria pitabröd och eftersom jag har enbart goda erfarenheter av Malins recept tänkte jag att jag helt enkelt får […]