Riktigt trevliga glutenfria tortillabröd bakar du själv hemma med soltorkade tomater som bas. Bara mixa och blanda! Psyllium gör degen knådbar.
Använd dessa tomat-tortillas till texmex (recept på tacofärs följer) eller gör smörgås-wraps av dem.
Recept: Glutenfria tortillabröd med tomatsmak
6 st tortillabröd
Du behöver:
- 10 soltorkade tomater
- 2 dl vatten
- 1 msk psylliumpulver
- 100g (2 dl) majsmjöl
- 1 tsk pizzakrydda
Instruktioner:
1. Mixa soltorkade tomater i matberedare. Späd med vatten och pulsa tills du fått en slät massa.
2. Tillsätt psyllium och låt blandningen svälla i 5 minuter.
3. Tillsätt sedan majsmjöl och pizzakrydda.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar.
5. Rulla degen till bollar och kavla ut dem till tunna tortillabröd.
6. Värm en stekpanna (helst gjutjärn) och stek bröden på båda sidor i ett par minuter.
Tips!
- Använd en stekspade för att förflytta tortillabröden från bakbordet till stekpannan, ta inte upp dem med händerna (de behöver svalna för att bli hållfasta).
- Förvara tortillabröden under en bakduk. Bröden står sig bra under duken även till nästa dag, de behöver inte plastas in.
Recept: Tacoköttfärs utan tillsatser
Du behöver:
- 400 g köttfärs
- 1 liten gul lök
- 1 msk olja till stekning
- 1 tsk salt
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad oregano
- 1,5 tsk paprikapulver
- 0,5 dl tomatsalsa (sås)
- chilipulver (efter smak)
- 1 liten påse fryst majs
1. Skala och hacka löken.
2. Värm en stor stekpanna. Fräs löken mjuk i oljan och tillsätt säden färsen som du bryner tills genomstekt.
3. Tillsätt kryddorna och tomatsalsa.
4. Rör till sist ner majsen och låt alltsammans puttra tills majsen tinat.
5. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Hacka gärna ner färsk persilja eller koriander, det fräschar verkligen upp och ser dessutom vackert ut.
1 kommentar
Aldrig i världen att jag skulle använda färdig mix. Näpp, gör min egen och den är väldans god. Men de här bröden ska jag absolut försöka mig på. Tack!