Glutenfri pizzadeg med sötpotatis

Pizzadeg med sötpotatis får knapriga kanter och god smak. Dessutom nyttigare och matigare än vanlig pizzadeg.

Sötpotatisen, som egentligen är mera morot än potatis, har lågt GI och är rik på karotener. Näringsmässigt skiljer den sig inte mycket från potatis, men den har många andra bra egenskaper som du kan läsa om här. Men oavsett sötpotatisens hälsostatus resonerar jag så här;  ju mer sötpotatis jag lägger i min pizzadeg, desto mindre mjöl och andra snabba kolhydrater i min pizza! Och det tror jag alla upplever som tacksamt!


GLUTENFRI PIZZADEG MED SÖTPOTATIS

6 st minipizzor

  • 1 sötpotatis, 500g
  • 0,5 dl olivolja
  • 100 g smaksatt färskost med soltorkad tomat
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk havssalt
  • 1 ägg
  • 1 msk chiafrön
  • 1/4 pkt jäst (ca 15 g), utrörd i lite vatten
  • 2 dl durramjöl eller bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl


  1. Lägg sötpotatisen i vatten och koka den tills mjuk.
  2. Riv loss skalet och för över sötpotatisen i en hushållsassistent med kniv.
  3. Kör sötpotatis till mos i maskinen och tillsätt sedan olivolja, färskost, kryddor, ägg, chiafrön och jäst under fortsatt mixning.
  4. Häll över massan i en bunke och tillsätt mjölsorterna.
  5. Pudra mjöl över degen och låt vila i en halvtimme.
  6. Ta rejält med majsmjöl på händer, bord och deg. Dela degen i 6 delar och tryck ut dem till 6 st minipizzor på 2 bakplåtar klädda med bakplåtspapper.   
  7. Bred ut pizzasås på pizzorna, strö på ost och toppa med valfria ingredienser.
  8. Grädda i ugn på 225 c, ca 10 min eller tills osten fått fin färg.

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Fler recept på glutenfri pizzadeg:

KategorierHelg Middag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.