En naturligt glutenfri variant på julklassikern mjuk pepparkaka
Den här glutenfria mjuka kakan får sin goda smak utav kanel, kardemumma, kokossocker, kvarg och lingonsylt.
Angående kryddorna kan du gärna experimentera litet; malen ingefära skulle också ha passat bra. Nejlika också – men det är jag inte så förtjust i så det struntade jag i. Pomerans är ju också en kandidat.
Malin, receptskapare
Tips! Vill man göra det riktigt enkelt för sig köper man färdig pepparkakskrydda och använder det.


Naturligt glutenfri mjuk pepparkaka
En kryddig och saftig mjuk kaka som passar fint i adventstider. Kakan är naturligt glutenfri; bakad på teffmjöl och rismjöl.
Spara på pinterest
Portioner 8 portioner
Ingredienser
- 2 st ägg
- 2 dl kokossocker
- 250 g kvarg 1 burk
- 1 dl lingonsylt
- 1 dl teffmjöl
- 2,5 dl rismjöl
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk kanel
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kardemumma stött
- 50 g smör smält
Glasyr
- 3 dl florsocker
- 1 tsk apelsinjuice
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 C.
- Vispa ägg och kokossocker pösigt.
- Tillsätt kvarg och lingonsylt i smeten och rör om väl.
- Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, psyllium, bikarbonat och kryddor, i en skål.
- Vänd ner torra ingredienserna i kaksmeten.
- Rör till sist ner det smälta smöret.
- Häll upp smeten i en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Grädda kakan i ca 50 minuter tills torr i mitten.
- Låt kakan svalna på galler och dekorera sedan med florsocker blandat med apelsinjuice.