Forell i ugnen blir jättegod med denna glutenfria topping bestående av krossat glutenfritt knäckebröd och en glaze av senap och honung. Till fisken serveras inkokta rotfrukter och en skummig smörsås.

Ja, det är precis lika gott som det låter!

Forell i ugnen – panera den själv

Mixa eller mortla glutenfritt knäckebröd och använd som ströbröd. Det fungerar jättebra! Jag har ytterligare smaksatt min panering med persilja och citron. Himmelskt gott!

Malin, receptskapare

I det här receptet är det senapskryddningen som gör att paneringen fastnar på fiskens yta – du behöver inte doppa i ägg före.

Skriv ut

Krispig forell i ugnen med senap-honungsglaze, inkokta rotsaker och skummig smörsås

Spara på pinterest
Portioner 4 portioner
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Fisken

  • 500 g forellfilé ska räcka till 4 portionsbitar
  • 4 st glutenfritt knäckebröd
  • 1 dl färsk persilja hackad
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 0,5 st citron, skalet fint rivet

Inkokta rotsaker och smörsås

  • 3 st potatisar
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 bit kålrot
  • 1 bit dill stjälkar och blad, spara lite till servering
  • 0,5 l vatten
  • 1 msk buljongpulver lantbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 st lagerblad
  • 6 st svartpepparkorn
  • 50 g smör

Instruktioner

  • Plocka bort benen ur filén och skär den fyra portionsbitar.
  • Blanda senap och honung i en skål och pensla ett tunt lager runtom forellbitarna.
  • Krossa knäckebrödet grovt i en mortel och blanda krosset med hackad persilja och citronskal.
  • Doppa forellbitarna i knäckebrödet, smulorna borde fastna bra i senapsglazen.
  • Smörj en ugnsform med olivolja och placera ut forellbitarna i den. Strö över lite salt som sista finish.
  • Stek i ugnen på 200 C i ca 20-30 minuter, tills klara.
  • Gör rotsakerna så länge; skala rotsakerna och skär dem i tärningar.
  • Lägg tärningarna i en kastrull tillsammans med dill, vatten, buljong, vinäger, lagerblad och pepparkorn.
  • Låt koka upp och därefter småputtra i 20 minuter.
  • Ta 2 dl av rotsakernas spad i ett litermått eller annat kärl med höga kanter och låt smöret smälta ned i det.
  • Vispa sedan upp spad och smör med en stavmixer till en skummig sås.
  • För över rotsakerna i en skål och klipp över färsk dill. Servera med den krispiga forellen och skummiga smörsåsen.
KategorierHelg Middag

Kommentera