Ett gott glutenfritt bröd så här i adventstider gör du med med dadlar och kaffe i smeten. Det här brödet är bakat på naturell yoghurt, behöver inte knådas eller jäsa och rörs ihop i en blender. Enklare än så kan det knappast bli!

Baka bröd med dadlar
När du bakar med dadlar ska du välja torkade dadlar utan kärnor. I det här receptet låter vi dem först ligga och dra i hett kaffe för att sedan – med kaffet och allt – mixas släta med övriga ingredienser.

Dadlar innehåller kostfibrer, vitaminer och mineraler men också en hel del fruktos. Du kan alltså räkna med att det blir ett ganska sött bröd och därför tillsätts ingen mörk sirap som annars är vanligt i julbröd.


Dadelbrödet
Spara på pinterestIngredienser
- 2 dl dadlar utan kärnor
- 1 dl kaffe hett och starkt
- 4,5 dl naturell yoghurt rinnig
- 1 ägg
- 1 dl linfrön
- 0,5 dl chiafrön
- 3 dl havregryn glutenfria
- 2 dl rismjöl
- 2 dl mandelmjöl
- 1 msk psylliumpulver fiberhusk
- 1,5 tsk salt
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk bakpulver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 C.
- Börja med att brygga kaffe eller snabbkaffe.
- Hacka dadlarna i små bitar och lägg dem i en skål. Häll över det varma kaffet.
- Mät upp yoghurt, ägg, frön, havregryn, mjöl, psyllium, salt, bikarbonat och bakpulver i en smoothieblender.
- Tillsätt dadlarna och kaffet.
- Mixa alltsammans till en slät smet och låt den svälla i en kvart.
- Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i 45 minuter.
- Ta tag i bakplåtspappret och lyft brödet ur formen över till en plåt.
- Ställ in brödet i ugnen igen och grädda ytterligare i 15 minuter.
2 kommentarer
vill testa detta recept, hur många limpor blir det av en sats? 🙂
Hej, 1 bröd 🙂