Pavlova till jul – baka en julgranstårta!

Pavlova förknippas sällan med julen – men detta vintriga, juliga recept på pavlovatårta känns ju självklar på julbordet! Baka vinterpavlova i fyra våningar och servera som en gran med stjärnan i topp.

Pavlova med vintertema

Jag stod länge i mataffären och funderade vilka frukter och bär som skulle kunna ge vinterstämning till kreationen och valet föll slutligen på granatäpple och björnbär. Sambon var med och hjälpte till; han är väldigt förtjust i exotiska frukter så jag fick typ slita loss honom från hyllorna för att komma vidare från frukt-och grönsaksavdelningen! 

Det var för övrigt hans idé att jag skulle använda en skiva carambola som stjärna i toppen.

Malin, receptskapare

 

jul pavlova

Denna variant på pavlova består av en sats marängsmet fördelad på 4 bottnar i 4 storlekar, monterade ovanpå varandra.

Som fyllning har vi använt vanlig vispad grädde samt en hemlagad vaniljkräm gjord på de överblivna äggulorna från marängtillverkningen.

 

vinter pavlova

Nedan följer receptet.

VINTER PAVLOVA

Bottnar:
6 äggvitor
315 g strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljextrakt

  1. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp.
  2. Tillsätt vinäger och socker litet i taget, fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast.
  3. Vispa sedan ned majsstärkelse och vaniljextrakt.
  4. Värm ugnen till 150 C.
    Ta fram en bakplåt, klä den med bakplåtspapper och skissa ut 4 cirklar på pappret (jag ska dock erkänna att jag bara kladdar ut allt direkt utan att skissa först). Börja med att göra en botten som är lite större i storlek än en assiett, en till som är något mindre, ytterligare en till som är något mindre än föregående – och den sista bottnen (toppen) blir en vanlig, stor maräng. Jag får plats för allt detta på en normalstor plåt.
  5. Grädda bottnarna i 10 minuter, sänk sedan värmen till 110 C och grädda ytterligare 45 minuter.
  6. Flytta mycket försiktigt över den första bottnen på ett tårtfat och spritsa ett lager grädde längs kanten, 1 cm marginal. Jag använde en rund tyll och spritsade en yttre ring av bollar, sedan en inre, rak ring. Kratern i mitten fyllde jag med vaniljkräm.
  7. Upprepa proceduren tills hela kakan är fylld. Dekorera med bär och granatäpplekärnor.

recept på pavlova

Vaniljkräm, dubbelsats (blir väldigt mycket över så använd till annat).
6 äggulor
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad
8 msk socker
4 msk majsstärkelse
en generös klick smör

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm upp alltsammans på spisen. Vispa konstant i bottnen medan krämen värms upp. När krämen börjar tjocka, dra kastrullen av värmen och fortsätt röra. Klicka till sist ner smör och låt det smälta ner i krämen. Låt vaniljstången ligga kvar i krämen tills monteringsdags.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.