• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
AdventBufféGlutenfri julbakningGlutenfria tårtorVinter

Pavlova till jul – baka en julgranstårta!

av Malin Vesterback 22 december, 2019

Pavlova förknippas sällan med julen – men detta vintriga, juliga recept på pavlovatårta känns ju självklar på julbordet! Baka vinterpavlova i fyra våningar och servera som en gran med stjärnan i topp.

Pavlova med vintertema

Jag stod länge i mataffären och funderade vilka frukter och bär som skulle kunna ge vinterstämning till kreationen och valet föll slutligen på granatäpple och björnbär. Sambon var med och hjälpte till; han är väldigt förtjust i exotiska frukter så jag fick typ slita loss honom från hyllorna för att komma vidare från frukt-och grönsaksavdelningen! 

Det var för övrigt hans idé att jag skulle använda en skiva carambola som stjärna i toppen.

Malin, receptskapare

 

jul pavlova

Denna variant på pavlova består av en sats marängsmet fördelad på 4 bottnar i 4 storlekar, monterade ovanpå varandra.

Som fyllning har vi använt vanlig vispad grädde samt en hemlagad vaniljkräm gjord på de överblivna äggulorna från marängtillverkningen.

 

vinter pavlova

Nedan följer receptet.

VINTER PAVLOVA

Bottnar:
6 äggvitor
315 g strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljextrakt

  1. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp.
  2. Tillsätt vinäger och socker litet i taget, fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast.
  3. Vispa sedan ned majsstärkelse och vaniljextrakt.
  4. Värm ugnen till 150 C.
    Ta fram en bakplåt, klä den med bakplåtspapper och skissa ut 4 cirklar på pappret (jag ska dock erkänna att jag bara kladdar ut allt direkt utan att skissa först). Börja med att göra en botten som är lite större i storlek än en assiett, en till som är något mindre, ytterligare en till som är något mindre än föregående – och den sista bottnen (toppen) blir en vanlig, stor maräng. Jag får plats för allt detta på en normalstor plåt.
  5. Grädda bottnarna i 10 minuter, sänk sedan värmen till 110 C och grädda ytterligare 45 minuter.
  6. Flytta mycket försiktigt över den första bottnen på ett tårtfat och spritsa ett lager grädde längs kanten, 1 cm marginal. Jag använde en rund tyll och spritsade en yttre ring av bollar, sedan en inre, rak ring. Kratern i mitten fyllde jag med vaniljkräm.
  7. Upprepa proceduren tills hela kakan är fylld. Dekorera med bär och granatäpplekärnor.

recept på pavlova

Vaniljkräm, dubbelsats (blir väldigt mycket över så använd till annat).
6 äggulor
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad
8 msk socker
4 msk majsstärkelse
en generös klick smör

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm upp alltsammans på spisen. Vispa konstant i bottnen medan krämen värms upp. När krämen börjar tjocka, dra kastrullen av värmen och fortsätt röra. Klicka till sist ner smör och låt det smälta ner i krämen. Låt vaniljstången ligga kvar i krämen tills monteringsdags.

maräng
0 kommentar
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Baka naturligt glutenfri jullimpa
nästa inlägg
Glutenfria julköttbullar

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på...

11 november, 2020

Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och...

7 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Raw äppelkaka – glutenfri och vegansk äppelkaka utan...

18 oktober, 2020

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfria cupcakes med italiensk maräng

20 september, 2020

Marängtårta med Rice Crispies, Daim och hemlagad chokladkolasås

9 september, 2020

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt