Ett enkelt recept på naturligt glutenfri jullimpa kommer här; bakas med fördel genom kalljäsning.
När degen jäser över natten blir den fastare och enklare att baka ut. Bakar du bröden direkt kan du behöva mer mjöl till utbakningen än vad som står i receptet, men det är helt okej! Ta så mycket mjöl att degen inte fastnar på fingrarna och jobba in det väl i degen när du formar limporna.
Lycka till – och god jul!
NATURLIGT GLUTENFRI JULLIMPA
2 st. bröd
- 5 dl mjölk
- 25 g färsk jäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk malda brödkryddor (fänkål, anis, kummin, kardemumma,
- pomerans)
- 1 dl mörk sirap
- 2 dl boveteflingor
- 2 msk psylliumpulver (fiberhusk)
- 1 ägg
- 3 dl teffmjöl
- 2 dl rismjöl
- Uppvispat ägg till pensling
Instruktioner:
1. Rör ut jästen i ljummen mjölk
2. Tillsätt salt, kryddor, sirap, boveteflingor och psyllium, blanda väl
3. Låt degen svälla en kvart.
4. Rör ner ägget och slutligen mjölet.
5. Låt degen jäsa under bakduk i en timme eller i kylskåp över natten.
6. Baka ut degen på mjölat bakbord (rismjöl) och forma degen till två limpor.
7. Placera ut limporna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg.
8. Grädda bröden på 225 grader i ca 20 minuter (tills limporna fått fin färg).
Om du vill; pensla de varma limporna med smör eller kaffe blandad med mörk sirap och grädda dem 5 minuter till.
Här hittar du fler glutenfria julrecept