Det smartaste sättet att baka enkelt, glutenfritt bröd på? Gör en äggsmet med massor av frön och gryn i och grädda till en grov limpa i brödform. Det är superenkelt och riktigt praktiskt.

Det här brödet brukar jag göra när jag inte har lust att baka något invecklat och mitt skafferi svämmar över av halvfulla påsar av nötter, gryn och mjöl. Ett perfekt bröd att baka nu i januari när svångremmen behöver dras åt efter julens festligheter och utsvävningar!

Malin Vesterback, receptkreatör

Ett riktigt “skåpstädningsbröd” med andra ord.

Så här gör du:

GRUNDRECEPT, GLUTENFRITT BRÖD

5 ägg
1 dl smält kokosolja (eller annan olja)
0,5 dl muscovadosirap (eller annan sirap, honung/agave)
100 g boveteflingor (eller ex. havregryn)
50 g mandelmjöl (eller annat gf mjöl)
100 g pumpafrön
50 g solrosfrön
50 g hela linfrön
2 msk chiafrön
1 tsk havssalt

GÖR SÅ HÄR
1. Smält kokosoljan i en kastrull (eller skippa detta om du tänker köra med ex. olivolja istället)
2. Blanda olja, ägg och sirap i en skål.
3. Blanda resterande, torra ingredienser i en bunke och häll över ägg-olje-sirapsblandningen.
4. Rör noggrant tills du får en väl blandad smet.
5. Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper (ta gärna en lite mindre form än standardmått).
6. Grädda brödet på 150 C i 60 minuter.

Låt brödet svalna helt innan du skär upp. Servera med god ost och kanske marmelad?

Variationer

Dessa ingredienser kan du också använda:

  • Burktömning: lingonsylt, äppelmos, nötsmör, tahini
  • Bananräddning: Åtminstone 1 st kan du mosa ner
  • Fint rivna rotfrukter som morot eller rödbeta
  • Torkade bär och frukter i bitar, låt dem gärna stå i en kopp vatten en timme före så blir de mjukare i brödet

Obs, inte allt jag nämnde ovan på en gång förstås. Blanda sånt som passar ihop! Lycka till, mvh Malin.

KategorierVardag
Taggar
  1. Mathias Andersson says:

    Tack för ett bra recept
    Står just nu o smakar en skiva efter mitt första test av detta recapt. Smakar jättegott! O det va ju lätt o göra o perfekt att man kan ha i lite vad man vill ?. Hur länge kan man tänka sig det “håller” om man förvarar det i skafferiet? Eller kanske är bäst o frysa det direkt o sen ta fram när man behöver.

    1. Malin Båtmästar says:

      Vad roligt att du gillade receptet! 🙂 Jag skulle nog rekommendera att frysa in det som du/ni inte äter direkt, det blir ganska fort torrt och tråkigt. Bröd med mycket ägg brukar vara godast efter gräddning och sen dalar det ganska snabbt 😀 nackdelen med snabb-bröd.

  2. Pingback:Glutenfritt havrebröd med honung • Baka & Laga Glutenfritt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *