Glutenfri sockerkaka med vaniljfyllning

Att baka glutenfri sockerkaka med vaniljfyllning – vem har sagt att det måste vara två helt separata saker? Gör som Malin och testa den här kakan med inbyggd vaniljkräm.

Som alla storheter som någonsin uppfunnits så kom faktiskt denna skapelse till genom ett missöde! Jag hällde i fyllningen för tidigt och förstörde min kaka, trodde jag. I själva verket hade jag skapat en sockerkaka med inbyggd vaniljkräm. Så praktiskt!

Malin Vesterback, receptkreatör

Obs! Det är viktigt att du använder äkta vaniljpulver i fyllningen för den där goda vaniljsmakens skull. 

Glutenfri sockerkaka med vaniljfyllning

Kaksmet:
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl rismjöl
2 dl glutenfritt havremjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl neutral olja
1 dl mjölk

Fyllning:
100 g naturell färskost
2 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl florsocker
100 g smält smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda rismjöl, potatismjöl, havremjöl och bakpulver och sikta ned det i smeten växelvis med mjölken och oljan.
4. Häll upp smeten i en smord springform med bakplåtspapper i bottnen. För kakan på bilden har använts en springform med diametern 20 cm.
5. Grädda kakan i 15 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen.
6. När kakan gräddats i en kvart tar du ut den och häller fyllningen över mitten av kakan. Fyllningen kommer att krossa ytan på kakan och blandas ner i kaksmeten, men det är i sin ordning!
7. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda i ytterligare 20 minuter.
8. Stäng av ugnen och låt kakan gräddas på eftervärme i en timme.
9. Skär upp kakan i portionsbitar och servera med färska bär.

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 6 Medeltal: 3.5]
  1. Sandra says:

    Hej! Tål inte havremjöl. Har du nått förslag på vad man kan byta ut den med? Eller kan man byta ut allt mjöl mot glutenfritt mjölmix?

    1. Hej, det går bra att använda glutenfri mjölmix! Men jag tycker inte att det blir så gott med bara stärkelse… Jag skulle ta kokosmjöl men kanske inte fullt 2 dl (som mängden havremjöl) då det drar åt sig rätt mycket vätska. Så mitt förslag är att du byter allt mjöl till mjölmix men blandar i litet kokosmjöl (ca 1 dl) för smak och textur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.