Den här kakan är speciell på flera vis. För det första är kakan inte bara glutenfri utan helt och hållet mjölfri. För det andra så dekoreras den med inte bara ett lager glasyr utan två! Först chokladganache, sen kolasås.
För det tredje så är kakan väldigt god också. 😉
Testa själv!
Jag rekommenderar att du tar god tid på dig och låter både kakan och glasyrerna svalna innan du monterar ihop alltsammans, annars smälter glasyrerna ihop och rinner av kakan. Det vill vi ju inte. Men skulle det hända så är det bara att skopa upp alltsammans igen…
Malin Vesterback, receptkreatör
Glutenfri chokladkolakaka
Kaka:
- 2,5 dl mörk choklad, hackad
- 100 g smör
- 1,5 dl socker
- en nypa salt
- 2 tsk snabbkaffe
- 1 tsk vaniljextrakt
- 3 ägg
- 1 dl kakao
Ganache:
- 2,5 dl mörk choklad, hackad
- 1 dl grädde
Kola:
- 0,5 dl farinsocker
- 3 msk smör
- 1 msk mjölk
Gör så här:
Kaka:
1. Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull på spisen.
2. Häll chokladen i skål. Rör ned socker, salt, kaffepulver och vanilj.
3. Tillsätt äggen, ett i sänder och sikta till sist ner kakaon.
4. Rör bara så mycket att smeten nätt och jämnt blandats.
5. Häll smeten i en springform med bakplåtspapper i botten, jag har använt en mindre springform; 20 cm i diameter.
6. Grädda kakan på 200 C i ca 25 minuter. Låt svalna och lossa sedan från formen.
Ganache:
1. Värm grädden i en kastrull.
2. Stäng av värmen och rör ner chokladen. Låt stå i några minuter och rör sedan om så att chokladen smälter helt.
3. Skeda ganachen över chokladkakan.
Kola:
1. Värm socker, smör och mjölk i en kastrull under omröring. Då kolan börjar småkoka – stäng av värmen och ta kastrullen från spisen.
2. Låt kolan svalna något och häll den sedan som sista lager på chokladkakan.
Servera med glass.