Snart är det morsdag och vad passar då bättre än att bjuda på en en naturligt glutenfria tårta? Det här receptet är inspirerat av den italienska chokladglassen: stracciatella. Vilken mamma skulle inte bli glad av ett sånt här lass med choklad och hallon? Värt ett försök i alla fall.
Den ljuvliga tårtan består av en långpannebotten som skärs i tre delar. Bottnarna staplas ovanpå varandra med fyllning emellan. Avslutningsvis toppar du tårtan med ett berg av hallon och riven choklad (chokladspån). En riktig kalastårta med andra ord!
Här kommer receptet:
GLUTENFRI STRACCIATELLATÅRTA MED HALLON
Ingredienser:
Kakbotten:
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 0,5 tsk äkta vaniljpulver
- 100 g rismjöl
- 100 g potatismjöl
- 50 g kokosmjöl
- 50 g mandelmjöl
- 50 g kakao
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl kaffe, avsvalnat
- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 dl rypsolja
Fyllning:
- Hallonsaft, till bottnarna
- vaniljkräm
- vispad grädde, sötad med vaniljsocker
- trädgårdshallon
- hackad choklad
Instruktioner:
- Börja med bottnen. Sätt ugnen på 200 C.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i äggsmeten.
- Rör ner kaffe, yoghurt och olja och rör om tills smeten blandat sig väl.
- Bred ut smeten i en långpanna täck med bakplåtspapper.
- Grädda kakan i 15 min.
- Ta ut plåten och låt kakan svalna helt innan du skär den i 3 lika breda bottnar.
- Montering: Lägg en botten på ett avlångt fat. Fukta bottnen med hallonsaft.
- Bred på ett lager vaniljkräm, sedan vispgrädde. Strö hallon och riven choklad över hela bottnen.
- Lägg på en ny botten och upprepa proceduren.
- Avsluta toppenlagret med ett lager grädde och massor av hallon och chokladspån.
Varför så många olika glutenfria mjölsorter i receptet?
I den här tårtan bakar vi med
- 100 g rismjöl
- 100 g potatismjöl
- 50 g kokosmjöl
- 50 g mandelmjöl
Om du skulle blanda en egen naturligt glutenfri mjölmix skulle den gärna få innehålla alla dessa mjölsorter ovan, i dessa förhållanden. Det blir helt enkelt blir godast så.
Rismjölet ger stadga, potatismjölet lättar upp och drygar ut (men skulle bli för ”dammigt” på egen hand), kokos ger både smak och tyngd till kakan (men blir för torrt på egen hand), mandelmjölet smak.
Du kan själv experimentera och ta de mjölsorter du har hemma, huvudsaken du håller ungefär samma mängder som i receptet, 300 g totalt. Det går också bra att köpa färdig mix som liknar receptet så mycket som möjligt.
Har du frågor om hur du byter ut mjöl, skriv i kommentarsfältet.
Lycka till med bakningen!