I väntan på sommarens bär kan du passa på och njuta av en glutenfri apelsinpaj bakad på säsongens apelsiner. Inspirationen till denna paj kommer från sydstaterna i USA. Där bakas citruskakor som denna i fyrkantig pajform och skärs i rutor (bars).
Apelsiner är i säsong från januari till maj – den tiden på året är som godast att äta också. Apelsinerna under sommar och höst är oftast lite torra och tråkiga. Välj apelsiner som känns tunga i handen och har fräscht skal.
Variationer på glutenfri apelsinpaj
För att variera receptet kan du baka pajen på citroner istället för apelsiner – du behöver dock öka mängden citroner till 3-4 st för att få tillräcklig mängd saft.
En annan trevlig spinoff på receptet är att baka den med maräng ovanpå.
Glutenfri apelsinpaj – så här gör du:
Glutenfri apelsinpaj
Ingredients
Degbotten
- 1 dl rismjöl risenta
- 1 dl kokosfibermjöl urtekram
- 1 tsk psyllium fint pulver
- 1 dl florsocker
- 1 krm salt
- 100 g smör mjukt
Fyllning
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 4 st ägg
- 1 dl rismjöl
- 1 msk apelsinskal finrivet
- 2 st apelsiner saft
Till servering
- 1 dl lättvispad grädde sötad med vaniljsocker
Instructions
Degbotten
- Sätt ugnen på 175 C.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt det mjuka smöret och arbeta in det i degen med en gaffel tills du fått en smulig massa.
- Fördela smuldegen i en pajform, 24 cm i diameter, och platta till degen till en jämn botten.
- Förgrädda botten i 10 minuter.
Fyllning:
- Sänk ugnsvärmen till 150 C.
- Vispa ihop socker, sirap, mjöl och ägg.
- Tillsätt apelsinskal och pressad apelsinsaft. Rör om väl.
- Häll fyllningen ovanpå den förgräddade botten.
- Grädda pajen i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat.
- Servera med lättvispad grädde.
Recept & foto: Malin Vesterback
Betygsätt receptet: