Det här är en perfekt glutenfri paj att göra när du råkar ha mycket rökt skinka, julskinka, helstekt kalkon eller pålägg i kylen, vilket är rätt sannolikt i advent.
Glutenfri paj till jul
Den frasiga glutenfria pajdegen är gjort av glutenfritt havremjöl och den får lite hjälp av färskost, äggula och psyllium.
Tips! Vill du göra en lakto-ovo-vegetarisk paj skippar du bara köttet, den är jättegod även som sådan.
Vad är ädelost?
Ädelost låter onekligen trevligare än mögelost – som det ju är frågan om. Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost och gäller bara svensktillverkad ost.
Svensktillverkad ost som enbart betecknas ”ädelost” eller ”ädel” tillverkas i allmänhet av komjölk och kan sägas vara en svensk version av den franska roquefortosten.
Källa
Frys degen snabbt innan du trycker ut den
Ett hett (eller egentligen iskallt) tips när det gäller glutenfri pajdeg – som ofta är kladdig och jobbig strax efter tillredningen – är att ställa in den i frysen.
Du bara stjälper upp degen direkt i formen, plattar till den lite lätt och ställer den i frysen i en kvart. Då stelnar smöret i degen och det går mycket lättare att trycka ut degen i formen. Du slipper stöket med utkavling och deg på bordet och bakningen går så mycket snabbare.
Glutenfri paj med ädelost, grönkål och valnötter
Ingredients
Glutenfri pajdeg med havre
- 3 dl havremjöl
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 125 g smör
- 1 msk färskost
- 1 st äggula
- 1 msk kallt vatten
Fyllning
- 1 st lök finhackad
- 100 g grönkål fint strimlad
- 200 g rester av kalkon, skinka eller rostbiff hackad
- 100 g valnötskärnor
Äggstanning
- 2 st ägg
- 3 dl matlagningsgrädde
- 125 g ädelost
Instructions
- Sätt ugnen på 200 C.
Pajdeg
- Kör havremjöl, psyllium och smör till en smulig deg i matberedare.
- Tillsätt färskost och en äggula och pulsa in det i degen ytterligare ett par sekunder.
- Tillsätt slutligen lite kallt vatten och mixa på hög fart tills degen gått ihop till en degklump, det går snabbt.
- Stjälp upp degen i en rund pajform, platta till en aning och ställ formen i frysen en kvart så att degen kyls och blir enklare att arbeta med.
- Nagga botten och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, tills den fått lite färg. Låt pajbotten svalna medan du tillreder fyllningen.
Fyllning
- Fräs hackad lök och strimlad grönkål mjuk i lite smör i en rymlig stekpanna.
- Tillsätt hackat kött och valnötter och vänd runt alltsammans i pannan.
- Krydda med salt och peppar och ta sedan stekpannan från värmen.
- Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Rör ihop ägg, grädde och smulad blå mögelost i en skål. Häll det över fyllningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna något innan servering.
Läs också: Lyckas med söt glutenfri paj
4 kommentarer
Vad menar du med ”färskost” i receptet?
Det finns inget som ligger i kylen, paketerat o som det står ”färskost” på i mun butik…
Det finns flera märken som säljer färskost; philadelphia, arla, creme bonjour .
Tack för ett bra recept! Jag har gjort en variant som resulterat i en lättkavlad deg och ett pajskal som är sprött men håller ihop fint. Minskade mängden smör till 75 g och tog hela ägget istället. Idag blev det 1 msk kvarg men har använt färskost tidigare gånger. Kavlar sedan en rundel på bakplåtspapper och vänder över i en pajform. Väldigt smidigt med fint resultat!
Härligt! tack för feedbacken