Glutenfri paj med ädelost, grönkål och valnötter

Det här är en perfekt glutenfri paj att göra när du råkar ha mycket rökt skinka, julskinka, helstekt kalkon eller pålägg i kylen, vilket är rätt sannolikt i advent.

Glutenfri paj till jul

Den frasiga glutenfria pajdegen är gjort av glutenfritt havremjöl och den får lite hjälp av färskost, äggula och psyllium.

Tips! Vill du göra en lakto-ovo-vegetarisk paj skippar du bara köttet, den är jättegod även som sådan.

Vad är ädelost?

Ädelost låter onekligen trevligare än mögelost – som det ju är frågan om. Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost och gäller bara svensktillverkad ost.

Svensktillverkad ost som enbart betecknas ”ädelost” eller ”ädel” tillverkas i allmänhet av komjölk och kan sägas vara en svensk version av den franska roquefortosten.

Källa

Frys degen snabbt innan du trycker ut den

Ett hett (eller egentligen iskallt) tips när det gäller glutenfri pajdeg – som ofta är kladdig och jobbig strax efter tillredningen – är att ställa in den i frysen.

Du bara stjälper upp degen direkt i formen, plattar till den lite lätt och ställer den i frysen i en kvart. Då stelnar smöret i degen och det går mycket lättare att trycka ut degen i formen. Du slipper stöket med utkavling och deg på bordet och bakningen går så mycket snabbare.

Skriv ut

Glutenfri paj med ädelost, grönkål och valnötter

En uppesittarpaj på havrebotten med mycket smak och mättnad från ost, kål och nötter. Den är också perfekt att göra i mellandagarna när det ofta finns rester av julskinka kvar.
Spara på pinterest
Portioner 8 port
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Glutenfri pajdeg med havre

  • 3 dl havremjöl
  • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
  • 125 g smör
  • 1 msk färskost
  • 1 st äggula
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 st lök finhackad
  • 100 g grönkål fint strimlad
  • 200 g rester av kalkon, skinka eller rostbiff hackad
  • 100 g valnötskärnor

Äggstanning

  • 2 st ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 125 g ädelost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 C.

Pajdeg

  • Kör havremjöl, psyllium och smör till en smulig deg i matberedare.
  • Tillsätt färskost och en äggula och pulsa in det i degen ytterligare ett par sekunder.
  • Tillsätt slutligen lite kallt vatten och mixa på hög fart tills degen gått ihop till en degklump, det går snabbt.
  • Stjälp upp degen i en rund pajform, platta till en aning och ställ formen i frysen en kvart så att degen kyls och blir enklare att arbeta med.
  • Nagga botten och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, tills den fått lite färg. Låt pajbotten svalna medan du tillreder fyllningen.

Fyllning

  • Fräs hackad lök och strimlad grönkål mjuk i lite smör i en rymlig stekpanna.
  • Tillsätt hackat kött och valnötter och vänd runt alltsammans i pannan.
  • Krydda med salt och peppar och ta sedan stekpannan från värmen.
  • Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  • Rör ihop ägg, grädde och smulad blå mögelost i en skål. Häll det över fyllningen.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna något innan servering.

Läs också: Lyckas med söt glutenfri paj

KategorierAdvent Buffé Vinter

Kommentera