• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
AdventBufféGlutenfri julmatGlutenfri matpajVinter

Glutenfri grönkålspaj med ädelost och valnötter

av Malin Vesterback 22 november, 2019

Det här är en perfekt glutenfri paj att göra när du råkar ha mycket rökt skinka, julskinka, helstekt kalkon eller pålägg i kylen, vilket är rätt sannolikt i advent.

Glutenfri paj till jul

Den frasiga glutenfria pajdegen är gjort av glutenfritt havremjöl och den får lite hjälp av färskost, äggula och psyllium.

Tips! Vill du göra en lakto-ovo-vegetarisk paj skippar du bara köttet, den är jättegod även som sådan.

Vad är ädelost?

Ädelost låter onekligen trevligare än mögelost – som det ju är frågan om. Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost och gäller bara svensktillverkad ost.

Svensktillverkad ost som enbart betecknas ”ädelost” eller ”ädel” tillverkas i allmänhet av komjölk och kan sägas vara en svensk version av den franska roquefortosten.

Källa

Frys degen snabbt innan du trycker ut den

Ett hett (eller egentligen iskallt) tips när det gäller glutenfri pajdeg – som ofta är kladdig och jobbig strax efter tillredningen – är att ställa in den i frysen.

Du bara stjälper upp degen direkt i formen, plattar till den lite lätt och ställer den i frysen i en kvart. Då stelnar smöret i degen och det går mycket lättare att trycka ut degen i formen. Du slipper stöket med utkavling och deg på bordet och bakningen går så mycket snabbare.

Skriv ut

Glutenfri paj med ädelost, grönkål och valnötter

En uppesittarpaj på havrebotten med mycket smak och mättnad från ost, kål och nötter. Den är också perfekt att göra i mellandagarna när det ofta finns rester av julskinka kvar.
Spara på pinterest
Portioner 8 port
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

Glutenfri pajdeg med havre

  • 3 dl havremjöl
  • 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
  • 125 g smör
  • 1 msk färskost
  • 1 st äggula
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 st lök finhackad
  • 100 g grönkål fint strimlad
  • 200 g rester av kalkon, skinka eller rostbiff hackad
  • 100 g valnötskärnor

Äggstanning

  • 2 st ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 125 g ädelost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 C.

Pajdeg

  • Kör havremjöl, psyllium och smör till en smulig deg i matberedare.
  • Tillsätt färskost och en äggula och pulsa in det i degen ytterligare ett par sekunder.
  • Tillsätt slutligen lite kallt vatten och mixa på hög fart tills degen gått ihop till en degklump, det går snabbt.
  • Stjälp upp degen i en rund pajform, platta till en aning och ställ formen i frysen en kvart så att degen kyls och blir enklare att arbeta med.
  • Nagga botten och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, tills den fått lite färg. Låt pajbotten svalna medan du tillreder fyllningen.

Fyllning

  • Fräs hackad lök och strimlad grönkål mjuk i lite smör i en rymlig stekpanna.
  • Tillsätt hackat kött och valnötter och vänd runt alltsammans i pannan.
  • Krydda med salt och peppar och ta sedan stekpannan från värmen.
  • Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  • Rör ihop ägg, grädde och smulad blå mögelost i en skål. Häll det över fyllningen.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna något innan servering.

Läs också: Lyckas med söt glutenfri paj

ädelostgrönkålhavrenötter
4 kommentarer
0
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Glutenfri mjuk kaka med lingon- och vitchokladgrädde
nästa inlägg
En fantastisk sås till kyckling med granatäpple

Fler recept att pröva

Glutenfri tårta till 2-åringen: recept på siffertårta med...

2 augusti, 2021

Julcupcakes: Glutenfria pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

8 december, 2020

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Baka naturligt glutenfria pepparkakor – nytt recept på...

11 november, 2020

Laga sötsyrlig dessert med dulce de leche och...

7 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Raw äppelkaka – glutenfri och vegansk äppelkaka utan...

18 oktober, 2020

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Glutenfria cupcakes med italiensk maräng

20 september, 2020

Marängtårta med Rice Crispies, Daim och hemlagad chokladkolasås

9 september, 2020

4 kommentarer

Marina 20 december, 2020 - 12:36

Vad menar du med ”färskost” i receptet?
Det finns inget som ligger i kylen, paketerat o som det står ”färskost” på i mun butik…

Svara
Malin Vesterback 22 december, 2020 - 10:45

Det finns flera märken som säljer färskost; philadelphia, arla, creme bonjour .

Svara
Annika 29 september, 2022 - 22:21

5 stars
Tack för ett bra recept! Jag har gjort en variant som resulterat i en lättkavlad deg och ett pajskal som är sprött men håller ihop fint. Minskade mängden smör till 75 g och tog hela ägget istället. Idag blev det 1 msk kvarg men har använt färskost tidigare gånger. Kavlar sedan en rundel på bakplåtspapper och vänder över i en pajform. Väldigt smidigt med fint resultat!

Svara
Malin Vesterback 14 januari, 2023 - 09:55

Härligt! tack för feedbacken

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt