Baka glutenfri pumpapaj på amerikanskt vis
Glutenfri pumpapaj smakar som pepparkaka och är en riktigt trevlig försmak på julens kryddiga bakverk. Baka den i oktober till halloween eller varför inte hela hösten lång när pumpan är i säsong?
Fyllningen i en klassisk amerikansk pumpapaj är faktiskt glutenfri – det är bara pajdegen som behöver justeras för att passa glutenintoleranta.
Recept på glutenfri söt pajdeg hittar du här.
Glutenfri paj blir minst lika god som klassisk. Vårt recept på söt pajdeg kan du använda till flera olika fyllningar så spara det gärna!
För det här receptet behöver du pumpapuré. Du kan göra den själv eller köpa färdig på konservburk eller tetrapack.
Hemlagad pumpapuré – gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Dela pumpor i två delar på längden och kärna ur dem.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla över lite olja.
- Lägg pumpahalvorna på pappret med snittytan nedåt.
- Rosta i ugnen tills pumporna mjuknat ordentligt, ca 45 minuter.
- Gröp ur fruktköttet med en sked och mixa slätt till en puré.
- Förvara purén i en ren och tättslutande glasburk i kylen 3-5 dagar eller frys ner den.
Glutenfri pumpapaj på amerikanskt vis
En kryddig amerikansk paj som smakar som pepparkaka. Använd köpt pumpapuré på burk eller hemlagad puré av ugnsbakad och urgröpt pumpa.
Spara på pinterest
Servings 1 paj
Ingredients
- 350 g pumpapuré
- 1 burk kondenserad mjölk 397 g
- 2 st ägg
- 1,5 dl socker
- 1 tsk kanel malen
- 0,5 tsk ingefära malen
- 1 krm nejlika malen
Instructions
- Sätt ugnen på 175 C.
- Gör pajdeg och förgrädda. Se anteckningar för recept.
- Rör ägg och socker pösigt för hand i en skål.
- Tillsätt pumpapuré och kondenserad mjölk.
- Krydda med kanel, ingefära och nejlika.
- Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills fyllningen "stannat" och fått litet färg.
- Låt pajen svalna på galler. Servera med vispad grädde.
Notes
Recept på glutenfri söt pajdeg hittas här.
Recept: Malin Vesterback