Att baka glutenfri chokladkaka är inte särskilt invecklat alls – det enda som skiljer åt är mjölet. Vi har valt mandelmjöl i detta recept men du kan också använda dig av andra nötmjöl, kokosmjöl eller en glutenfri mjölblandning som du gillar.

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]

Glutenfri chokladkaka

200 g mörk choklad
200 g smör
0,5 dl kaffe
2 msk kakao
4 ägg (i gulor och vitor)
2 dl rörsocker
4 dl mandelmjöl

  1. Sätt ugnen på 180 C.
  2. Lägg bakplåtspapper i bottnen på en springform, 20 cm i diameter.
  3. Hacka chokladen grovt och skär smöret i tärningar.
  4. Smält samman choklad, smör, kaffe och kakao i en kastrull på svag värme. Rör om och var försiktigt så att chokladen inte bränns i botten.
  5. Separera äggen.
  6. Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke.
  7. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke, gärna av plast eller metall.
  8. Vänd ner chokladsmeten i bunken med äggulorna.
  9. Tillsätt mandelmjölet.
  10. Vänd ner hälften av äggviteskummet, försiktigt. Tillsätt sedan resten av äggvitorna.
  11. Häll upp smeten i kakformen och grädda i 20 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten, men stelnad i kanterna.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Pensla den gärna med kaffe efteråt och dutta över kakao. 

 

Chokladglasyr

100 g mörk choklad
½ dl grädde
25 g smör

Smält chokladen och smöret på svag värme, rör ner grädden.

Bred glasyren över kakan och låt rinna ner över kanterna.

 
Servera med glass!

Recept & bild: Malin Vesterback

Recept: Fransk chokladkaka utan gluten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.