Att baka glutenfri chokladkaka är inte särskilt invecklat alls – det enda som skiljer åt är mjölet.
Vi har valt mandelmjöl i detta recept men du kan också använda dig av andra nötmjöl, kokosmjöl eller en glutenfri mjölblandning som du gillar.
Glutenfri chokladkaka
- 200 g mörk choklad
200 g smör
0,5 dl kaffe
2 msk kakao
4 ägg (i gulor och vitor)
2 dl rörsocker
4 dl mandelmjöl
- Sätt ugnen på 180 C.
- Lägg bakplåtspapper i bottnen på en springform, 20 cm i diameter.
- Hacka chokladen grovt och skär smöret i tärningar.
- Smält samman choklad, smör, kaffe och kakao i en kastrull på svag värme. Rör om och var försiktigt så att chokladen inte bränns i botten.
- Separera äggen.
- Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke.
- Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke, gärna av plast eller metall.
- Vänd ner chokladsmeten i bunken med äggulorna.
- Tillsätt mandelmjölet.
- Vänd ner hälften av äggviteskummet, försiktigt. Tillsätt sedan resten av äggvitorna.
- Häll upp smeten i kakformen och grädda i 20 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten, men stelnad i kanterna.
- Ta ut kakan och låt den svalna helt. Pensla den gärna med kaffe efteråt och dutta över kakao.
Chokladglasyr
- 100 g mörk choklad
- ½ dl grädde
- 25 g smör
- Smält chokladen och smöret på svag värme, rör ner grädden.
- Bred glasyren över kakan och låt rinna ner över kanterna.
Servera kakan med glass!

Recept & bild: Malin Vesterback

Recept: Fransk chokladkaka utan gluten