Nyttigare laxbullar med avokadosås

Helfabrikat är okej, men har du någon gång testat göra egna, nyttigare laxbullar? Här har vi inte krånglat till det med ägg, ströbröd eller annat utfyllnadsmaterial. Dessa laxbullar innehåller finfördelad fisk och  lite kryddor i smeten, inget annat. Laxbullarna gör du snabbt och enkelt i en matberedare. 

Men hur håller de här nyttigare laxbullarna ihop utan ägg?

Svaret är enkelt! Det klibbiga köttet från laxen, väl finfördelat, håller att forma till bullar. Genom att sedan ugnssteka dem slipper du besväret att steka dem i stekpanna och riskera förstöra dem med allt puttande.

Det enda som kan gå snett är att laxbullarna steks för länge i ugnen och bli för torra. Men även om det skulle hända så är det ingen stor katastrof. Mera sås på bara!

Servera laxbullarna med en sallad, potatis eller rostade grönsaker.


Recept: Nyttigare laxbullar med fräsch avokadosås

Betygsätt receptet:

Klicka för att betygsätta receptet
[Totalt: 1 Medeltal: 5]


4 port.

  • 800 g laxfilé
  • en näve finhackad dill
  • ca 2 msk citronsaft
  • salt, peppar efter smak

Avokadosås:

  • 1 avokado
  • 3 msk turkisk yoghurt
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • salt och peppar, honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Skär loss skinnet från laxfilén och plocka bort eventuella ben.
  3. Skär fiskköttet i grova bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med dill, citronsaft och kryddor.
  4. Pulsa fisken till en finhackad massa.
  5. Forma massan till runda bullar och lägg dem i en smord ugnsform. Stek dem i ugnen i ca 10 minuter beroende på storlek.

Sås:

  1. Dela, kärna och gröp ur avokadon.
  2. Skär fruktköttet i bitar och mosa det med gaffel (eller kör snabbt i en mixer) tillsammans med yoghurt.
  3. Smaksätt med dill, pressad citronsaft, salt och peppar och lite honung.

Du kanske också gillar:

Gravlaxsnittar utan bröd
Laxsoppa med räkor
  1. Bel says:

    Dessa fiskbullar testades till middag ikväll. Jag blandade vit fisk och pink lax samt hade i lite olda ströbröd för att göra smeten nåt mer lätthanterlig. Det blev jättegott. Konsistensen var PRECIS den av köpta fiskbullar. Sonen slukade dem som om det var hans sista måltid. Så dessa bullar hamnar på listan över snabblagade middagsrätter som görs på regelbunden basis. Tack. 🙂

    1. Malin Båtmästar says:

      Härligt, Bel 🙂 Jag brukar också lägga i ströbröd ibland (mortlade gf-knäckebröd).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.