Får vi fresta med ett recept på glutenfritt havrebröd med havremjöl och havregryn? Dessa vackra och omtyckta bröd sötade me dhonung passar dig som tål glutenfri, ”ren” havre. Om du undviker havre kan du använda boveteprodukter istället.
Älskar verkligen din bok ”Naturligt glutenfritt”! Jag hade svårt att få till den glutenfria vardagen med bröden innan den. Din bok blev min räddning!! Havrebrödet är min absoluta favorit ur den.
Lyckas med glutenfritt havrebröd
Jäsning: För bästa resultat; kalljäs degen över natten. Jäs bara brödet en gång.
Utbakning: Knåda in REJÄLT med extra mjöl, 1-2 dl rismjöl. Håll på och knåda in mjöl tills du fått en smidig deg. Det är viktigt! Bröden behöver inte jäsa en andra gång på plåten, faktiskt så kan en andra jäsning göra att de säckar ihop så skippa det. Glutenfri bakning fungerar inte alls som vetebakning och degen jäser nästan inget alls (och det är i sin ordning).
För att få till utseendet formar du degen till två spetsiga bröd och lägger dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sedan snittar du bröden med en vass kniv, penslar med kallt vatten och strör över havregryn. Bröden blir vackert gyllenbruna och får en krispig yta.
Glutenfritt bröd med havre och honung
Ingredients
- 4 dl mjölk fingerljum
- 25 g jäst
- 0,5 dl olja
- 20 g honung flytande
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 2 msk psylliumpulver friberhusk
- 0,5 dl havremjöl
- 4 dl rismjöl + extra för utbakning
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1 dl solroskärnor
Instructions
- Smula ner jästen i mjölken och rör om.
- Tillsätt olja, honung, salt och ägg.
- Blanda de torra ingredienserna; psyllium och mjölsorterna, i en skål och vänd ner i degspadet.
- Tillsätt sedan havregryn och solrosfrön.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
- Ställ degen att jäsa på en varm plats under bakduk, minst en halvtimme. Kan även nattjäsa i kylskåpet till följande dag.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda in rismjöl i degen så mycket som behövs för att det inte ska kladda på fingrarna.
- Forma degen till två spetsiga bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Snitta bröden med en vass kniv.
- Värm ugnen till 250 C. Grädda bröden i 10 minuter på hög värme, sänk sedan värmen till 175 C och grädda i ytterligare 20 minuter.
- Låt bröden svalna helt på plåten innan du skär upp det i skivor.
12 kommentarer
Hej! Jag tål inte solroskärnor (inte heller nötter). Finns det något som man kan byta ut solroskärnor mot eller kan man skippa det?
Emmelie
Hej! I det här fallet kan du skippa det – det har ingen större betydelse för slutresultatet annat än att det är lite trevligt med crunch och så gör det brödet mer mättande.
Hej! 20 g honung – (ca1 msk) Ska det vara så lite?
Cecilia
Hej! Jo det är nog rätt i receptet men det går under kategorin: en smaksak. 🙂 Du kan gärna ta mer om du tycker det. Men tänk på att glutenfri deg är mindre till volymen så det blir lätt för sött.
Detta bröd är det absolut godaste jag bakat på 35 år med celiaki
Så roligt att höra <3
Tack för svar!
Jag har bakat limpan till min man (äter själv inte bröd), uppskattades mycket!
Knaprig skorpa -men inte alls så där härligt chokladbrun, utan ljust-gulbrun – trodde det berodde på den lilla honungsmängden.
Cecilia
Aha, kanske testa att inte dra ner ugnstempen som i receptet utan vänta litet med det tills ytan fått färg. Det är så olika på ugnar hur de gräddar. Brödet på bilden är gräddat i vanlig ugn utan fläkt så det kan påverka (mer koncentrerad värme ovanifrån). Men roligt att brödet uppskattades!
Hej!
Tack för receptet!
Jag har bakat limporna flera gånger; Med havregryn/mjöl, men också utan havre! Har istället använt 1 1/2 dl Pofiber. I övrigt som receptet. Så gott bröd – båda alternativen!
Cecilia
Hej, så roligt att receptet fungerar och tål lite justeringar också 🙂 Tack för feedbacken!
Malin , receptkreatör
Hej!
Mitt bröd blev liksom som två långa baguetter? använde torrjäst, kan det va felet?
Hej! Ojdå… de kanske jäste lite för kraftigt med torrjäst och flattnade ut! Jag brukar bara lägga ett kuvert av det.