• Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt
Baka och laga glutenfritt med Malin
Glutenfritt brödVardag

Glutenfritt bröd med havre

av Malin Vesterback 27 oktober, 2019

Får vi fresta med ett recept på glutenfritt havrebröd med havremjöl och havregryn? Dessa vackra och omtyckta bröd sötade me dhonung passar dig som tål glutenfri, ”ren” havre. Om du undviker havre kan du använda boveteprodukter istället.

Älskar verkligen din bok ”Naturligt glutenfritt”! Jag hade svårt att få till den glutenfria vardagen med bröden innan den. Din bok blev min räddning!! Havrebrödet är min absoluta favorit ur den.

Petra, recept-testare
 

Lyckas med glutenfritt havrebröd

Jäsning: För bästa resultat; kalljäs degen över natten. Jäs bara brödet en gång.

Utbakning: Knåda in REJÄLT med extra mjöl, 1-2 dl rismjöl. Håll på och knåda in mjöl tills du fått en smidig deg. Det är viktigt! Bröden behöver inte jäsa en andra gång på plåten, faktiskt så kan en andra jäsning göra att de säckar ihop så skippa det. Glutenfri bakning fungerar inte alls som vetebakning och degen jäser nästan inget alls (och det är i sin ordning).

För att få till utseendet formar du degen till två spetsiga bröd och lägger dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sedan snittar du bröden med en vass kniv, penslar med kallt vatten och strör över havregryn. Bröden blir vackert gyllenbruna och får en krispig yta.

Skriv ut

Glutenfritt bröd med havre och honung

Blir 2 bröd eller 12 frallor
Spara på pinterest
Portioner 2 bröd
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 4 dl mjölk fingerljum
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl olja
  • 20 g honung flytande
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 2 msk psylliumpulver friberhusk
  • 0,5 dl havremjöl
  • 4 dl rismjöl + extra för utbakning
  • 1 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl solroskärnor

Instruktioner

  • Smula ner jästen i mjölken och rör om.
  • Tillsätt olja, honung, salt och ägg.
  • Blanda de torra ingredienserna; psyllium och mjölsorterna, i en skål och vänd ner i degspadet.
  • Tillsätt sedan havregryn och solrosfrön.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
  • Ställ degen att jäsa på en varm plats under bakduk, minst en halvtimme. Kan även nattjäsa i kylskåpet till följande dag.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda in rismjöl i degen så mycket som behövs för att det inte ska kladda på fingrarna.
  • Forma degen till två spetsiga bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Snitta bröden med en vass kniv.
  • Värm ugnen till 250 C. Grädda bröden i 10 minuter på hög värme, sänk sedan värmen till 175 C och grädda i ytterligare 20 minuter.
  • Låt bröden svalna helt på plåten innan du skär upp det i skivor.

Du kanske gillar:

Glutenfritt dadelbröd

Glutenfritt enkelt bröd

havrehonung
12 kommentarer
1
FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Malin Vesterback

Finlandssvensk kreatör och entreprenör.

föregående inlägg
Gör egen glutenfri granola – krispig och god
nästa inlägg
Lyckas med söt glutenfri pajdeg

Fler recept att pröva

Receptet på mina glutenfria falafel

16 april, 2021

Söt-syrlig glutenfri kavring med tranbär och nötter –...

28 november, 2020

Naturligt glutenfri kavring med lingon

4 november, 2020

Baka saftiga glutenfria frallor med sötpotatis – enkelt...

10 oktober, 2020

Så här bakar du glutenfria brödkakor med inspiration...

18 juli, 2020

Glutenfri kaka med kaffesmak

27 juni, 2020

Baka glutenfria naanbröd

9 juni, 2020

Glutenfritt tunnbröd i stekpanna

24 maj, 2020

Snabba glutenfria bullar utan jäst: chokladbollsbullar

21 maj, 2020

Quinoabiffar med tonfisk: fish cakes

19 maj, 2020

12 kommentarer

Enmelie 7 december, 2019 - 23:17

Hej! Jag tål inte solroskärnor (inte heller nötter). Finns det något som man kan byta ut solroskärnor mot eller kan man skippa det?
Emmelie

Svara
Malin Vesterback 8 december, 2019 - 12:12

Hej! I det här fallet kan du skippa det – det har ingen större betydelse för slutresultatet annat än att det är lite trevligt med crunch och så gör det brödet mer mättande.

Svara
Cecilia 7 september, 2020 - 17:37

Hej! 20 g honung – (ca1 msk) Ska det vara så lite?
Cecilia

Svara
Malin Vesterback 9 september, 2020 - 19:57

Hej! Jo det är nog rätt i receptet men det går under kategorin: en smaksak. 🙂 Du kan gärna ta mer om du tycker det. Men tänk på att glutenfri deg är mindre till volymen så det blir lätt för sött.

Svara
Anne-Marie 26 december, 2022 - 14:23

5 stars
Detta bröd är det absolut godaste jag bakat på 35 år med celiaki

Svara
Malin Vesterback 14 januari, 2023 - 09:55

Så roligt att höra <3

Svara
Cecilia 15 september, 2020 - 18:50

Tack för svar!
Jag har bakat limpan till min man (äter själv inte bröd), uppskattades mycket!
Knaprig skorpa -men inte alls så där härligt chokladbrun, utan ljust-gulbrun – trodde det berodde på den lilla honungsmängden.

Cecilia

Svara
Malin Vesterback 20 september, 2020 - 12:28

Aha, kanske testa att inte dra ner ugnstempen som i receptet utan vänta litet med det tills ytan fått färg. Det är så olika på ugnar hur de gräddar. Brödet på bilden är gräddat i vanlig ugn utan fläkt så det kan påverka (mer koncentrerad värme ovanifrån). Men roligt att brödet uppskattades!

Svara
Cecilia 27 november, 2020 - 19:00

Hej!
Tack för receptet!

Jag har bakat limporna flera gånger; Med havregryn/mjöl, men också utan havre! Har istället använt 1 1/2 dl Pofiber. I övrigt som receptet. Så gott bröd – båda alternativen!
Cecilia

Svara
Malin Vesterback 28 november, 2020 - 09:39

Hej, så roligt att receptet fungerar och tål lite justeringar också 🙂 Tack för feedbacken!
Malin , receptkreatör

Svara
Anne 9 september, 2021 - 10:02

Hej!

Mitt bröd blev liksom som två långa baguetter😅 använde torrjäst, kan det va felet?

Svara
Malin Vesterback 18 oktober, 2021 - 11:50

Hej! Ojdå… de kanske jäste lite för kraftigt med torrjäst och flattnade ut! Jag brukar bara lägga ett kuvert av det.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Recipe Rating




Spara mitt namn, e-post- och webbadress i denna webbläsare till nästa gång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sök recept

Om bloggen

Om bloggen

Malin Vesterback

Hej och välkommen till min receptblogg! Här hittar du mig och mina glutenfria recept som jag utvecklar hemma i mitt kök i Vasa, Finland.

ENDAST FÖR INSPIRATION
Mina recept är på experimentstadiet. Jag kan inte garantera att du får ett likadant resultat hemma. Jag hoppas ändå att du är vågar pröva själv och berätta hur det gick! Tillsammans blir vi bättre på att baka glutenfritt.

Receptkategorier

  • Baka glutenfritt
    • Glutenfritt bröd
    • Glutenfritt knäckebröd och kex
    • Glutenfria mjuka kakor
    • Glutenfria muffins
    • Glutenfria småkakor
    • Glutenfria bullar
    • Glutenfri söt paj
    • Glutenfria tårtor
    • Glutenfri cheesecake
    • Glutenfria bakelser
  • Laga glutenfritt
    • Pizza & plåtbröd
    • Glutenfri matpaj
    • Soppa
    • Glutenfri pasta
    • Gryta
    • Fisk
    • Kyckling

About Me

About Me

Malin Vesterback

Finlandssvensk receptkreatör

malins glutenfria på instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email

@2020 - All Right Reserved. Designed and Developed by Mynta Media


Tillbaka till toppen
Baka och laga glutenfritt med Malin
  • Om
  • Recept: Baka glutenfritt
  • Recept: Laga glutenfritt