Får vi fresta med ett recept på glutenfritt havrebröd med havremjöl och havregryn? Dessa vackra och omtyckta bröd sötade me dhonung passar dig som tål glutenfri, “ren” havre. Om du undviker havre kan du använda boveteprodukter istället.

Älskar verkligen din bok “Naturligt glutenfritt“! Jag hade svårt att få till den glutenfria vardagen med bröden innan den. Din bok blev min räddning!! Havrebrödet är min absoluta favorit ur den.

Petra, recept-testare
 

Lyckas med glutenfritt havrebröd

Jäsning: För bästa resultat; kalljäs degen över natten. Jäs bara brödet en gång.

Utbakning: Knåda in REJÄLT med extra mjöl, 1-2 dl rismjöl. Håll på och knåda in mjöl tills du fått en smidig deg. Det är viktigt! Bröden behöver inte jäsa en andra gång på plåten, faktiskt så kan en andra jäsning göra att de säckar ihop så skippa det. Glutenfri bakning fungerar inte alls som vetebakning och degen jäser nästan inget alls (och det är i sin ordning).

För att få till utseendet formar du degen till två spetsiga bröd och lägger dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sedan snittar du bröden med en vass kniv, penslar med kallt vatten och strör över havregryn. Bröden blir vackert gyllenbruna och får en krispig yta.

Skriv ut

Glutenfritt bröd med havre och honung

Blir 2 bröd eller 12 frallor
Spara på pinterest
Portioner 2 bröd
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 5 dl mjölk fingerljum
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl olja
  • 20 g honung flytande
  • 1 tsk salt
  • 2 msk psylliumpulver friberhusk
  • 1 3/4 dl havremjöl
  • 2 dl rismjöl + extra för utbakning
  • 1 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 st ägg

Instruktioner

  • Smula ner jästen i mjölken och rör om.
  • Tillsätt olja, honung, salt och psyllium.
  • Rör ner mjölsorterna, havreflingor och solroskärnor.
  • Rör till sist ner ett ägg.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
  • Ställ degen att jäsa på en varm plats under bakduk, minst en halvtimme. Kan även nattjäsa i kylskåpet till följande dag.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda in rismjöl i degen så mycket som behövs för att det inte ska kladda på fingrarna.
  • Forma degen till två spetsiga bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Snitta bröden med en vass kniv.
  • Värm ugnen till 250 C. Grädda bröden i 15 minuter på hög värme, sänk sedan värmen till 175 C och grädda i ytterligare 15 minuter.
  • Låt bröden svalna helt på plåten innan du skär upp det i skivor.

Du kanske gillar:

Glutenfritt dadelbröd

Glutenfritt enkelt bröd

KategorierVardag
  1. Enmelie says:

    Hej! Jag tål inte solroskärnor (inte heller nötter). Finns det något som man kan byta ut solroskärnor mot eller kan man skippa det?
    Emmelie

  2. Gurli Bergström says:

    Är så besviken på det här receptet!
    Andra gången jag försöker baka dom här limporna och dom bara faller ihop när dom kommer ur ugnen.
    Fick tipset första gången jag misslyckades att knåda in mera mjöl i limporna när degen jäst färdigt.
    Den här gången nattjäste jag degen och hade i ca 2 dl rismjöl när jag knådade degen.
    Men dom föll ihop i alla fall.
    Degen var ju väldigt kall när den stått i kylen skulle jag låtit den stå i rumstemperatur ett tag?
    Jag använder varmluftsugn ?
    Kommer inte att försöka ngn mera gång med dessa limpor, får hitta mera pålitliga recept.

    1. Hej, vad menar du med att de “bara faller ihop”? Alla glutenfria bröd sjunker ihop mer eller mindre efter gräddningen beroende på recept. Det är i sin ordning för de kan inte fluffa upp som vetebröd (det saknas ju vete). Hur smakade det? Du skriver inget om det. Om du förväntar dig att brödet ska bli och bete sig som vanliga bröd så förstår jag att du är besviken. Det har ingenting med temperaturen eller ugnen att göra. De har med avsaknaden av gluten att göra. Men om du menar att de smulade sönder och liksom gick upp i damm och inte gick att skära så då korrigeras det med fiberhusk. Det är mycket svårt att lära ut glutenfri bakning över nätet då det är något jag måste visa för hand för dem som är helt nybörjare. Men de som bakat glutenfirtt länge och förstår vad det handlar om brukar vara mycket nöjda med mina recept. Hursomhelst, vill du ännu ge mina recept en chans kan jag gå med på att skänka dig ett gratis ex av min nya bok Lyckas med glutenfritt bröd. Där förklarar jag i detalj hur jag bakar mina bröd + över 50 nya recept. I så fall får du mejla mig så skickar jag en bok. Om inte, hoppas du blir nöjdare med någon annans mera pålitliga recept.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *