Glutenfritt bröd med havre och honung

Baka glutenfritt bröd med havremjöl och havregryn och smaksätt med honung! Dessa vackra och omtyckta bröd passar dig som tål glutenfri, ”ren” havre. Om du undviker havre kan du använda boveteprodukter istället.

Älskar verkligen din bok ”Naturligt glutenfritt”! Jag hade svårt att få till den glutenfria vardagen med bröden innan den. Din bok blev min räddning!! Havrebrödet är min absoluta favorit ur den.

Petra, recept-testare
 

För att få till utseendet formar du degen till två spetsiga bröd och lägger dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sedan snittar du bröden med en vass kniv, penslar med kallt vatten och strör över havregryn. Bröden blir vackert gyllenbruna och får en krispig yta.

Skriv ut

Glutenfritt bröd med havre och honung

Blir 2 bröd eller 12 frallor
Spara på pinterest
Portioner 2 bröd
Receptkreatör Malin Vesterback

Ingredienser

  • 5 dl mjölk fingerljum
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl olja
  • 20 g honung flytande
  • 1 tsk salt
  • 2 msk psylliumpulver friberhusk
  • 1 3/4 dl havremjöl
  • 2 dl rismjöl + extra för utbakning
  • 1 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 st ägg

Instruktioner

  • Smula ner jästen i mjölken och rör om.
  • Tillsätt olja, honung, salt och psyllium.
  • Rör ner mjölsorterna, havreflingor och solroskärnor.
  • Rör till sist ner ett ägg.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
  • Ställ degen att jäsa på en varm plats under bakduk, minst en halvtimme. Kan även nattjäsa i kylskåpet till följande dag.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda in rismjöl i degen så mycket som behövs för att det inte ska kladda på fingrarna.
  • Forma degen till två spetsiga bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Snitta bröden med en vass kniv.
  • Värm ugnen till 250 C. Grädda bröden i 15 minuter på hög värme, sänk sedan värmen till 175 C och grädda i ytterligare 15 minuter.
  • Låt bröden svalna helt på plåten innan du skär upp det i skivor.

KategorierVardag

Kommentera