Glutenfri tigerkaka – med hallon! En rolig twist på klassikern marmorerad kaka, eller tigerkaka. Receptet är naturligt glutenfritt; bakat på rismjöl och kokosmjöl.
Kokosmjölet ger kakan sötma och det fiberrika mjölet ger bra stadga till kakan. I detta recept används också grekisk yoghurt som vätska vilket inte är så vanligt men ger en fräsch smak till kakan. den blir också riktigt saftig och behåller sin saftighet i flera dagar. Hallonen bidrar också till att kakan inte blir för torr och maffig.
Lyckas med glutenfri tigerkaka
För att lyckas med det här receptet behöver du komma ihåg att ta fram ägg och smör i tid så att de är rumstempererade. Annars skär sig smeten lätt när du tillsätter äggen och det blir svårt att få sockret att lösa upp sig i smöret om det är kallt.
Du behöver också ha ett papper i formen så att kakan inte fastnar i formen. Allra bäst är att använda en silikonform.
Mjölkfri tigerkaka
För att göra kakan mjölkfri byter du ut smöret mot margarin och yoghurten mot vegetabilisk yoghurt eller kokosgrädde. Kom ihåg att havregurt inte är naturligt glutenfri!
Glutenfri tigerkaka med hallon
Ingredients
- 200 g smör rumstempererat
- 2,5 dl strösocker
- 3 st ägg rumstempererade
Torra ingredienser
- 2 dl rismjöl risenta
- 1 dl kokosmjöl urtekram
- 1 tsk psylliumpulver fiberhusk
- 2 tsk bikarbonat
- 1 krm salt
Våta ingredienser
- 1,5 dl grekisk yoghurt lidl
Smaksättningar
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl hallon frusna
Instructions
- Sätt ugnen på 175 C och ta fram en brödform som rymmer 1,5 liter.
- Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i sänder. Vispa ner varje ägg ordentligt på medelfart innan du tillsätter nästa, annars kan smeten skära sig.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten växelvis med yoghurten.
- Dela upp smeten i två lika delar. Smaksätt den ena med kakao och den andra med vaniljsocker.
- Fodra formen med bakplåtspapper (om du använder en form av silikon behövs det inte).
- Bred ut tre rågade matskedar ljus smet i botten av formen. Bred på lika mycket chokladsmet och toppa med några hallon. Upprepa proceduren tills alla hallon och all smet är fördelad.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 1 h. låt den svalna helt på galler innan du stjälper upp den på ett fat. Skär i bitar genast eller vänta tills nästa dag, då är den som godast.
Recept & bild: Malin Vesterback
Du kanske också gillar:
Glutenfria smörbullar utan jäsning och knådning
Glutenfri morotskaka med apelsin
2 kommentarer
Blev jättegod. Jag och min son som hjälpte mig blev supernöjda.
Roligt att höra 🙂